Κάντε διακοπές διευθύνοντας ένα… βιβλιοπωλείο στη Σκωτία

Αν έχετε σκεφτεί να πουλάτε βιβλία, τώρα είναι ευκαιρία να το δοκιμάσετε, κάνοντας ταυτόχρονα και τις διακοπές σας. Θα πρέπει να περιμένετε όμως καθώς έχει κλεισμένες κρατήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια

Το «Open Book» -ένα μικρό βιβλιοπωλείο στο Γουίγκταουν, σε μία πανέμορφη τοποθεσία που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι- μέσω του Airbnb, προσκαλεί και επιχειρεί να προσελκύσει μελλοντικούς διευθυντές βιβλιοπωλείων. Οι οποίοι θα κάνουν, κιόλας, τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, προσφέρει υπέροχη θέα, άνετο διπλό κρεβάτι και καλά εξοπλισμένη κουζίνα. Tο διαμέρισμα έχει ασύρματο Ιντερνετ, ένα λάπτοπ και δωρεάν ποδήλατα.

Το κόστος είναι 43 ευρώ τη διανυκτέρευση, με μίνιμουμ διαμονή 6 ημερών κι όσο κι αν ακούγεται παράλογο το να πληρώνεις για να δουλέψεις, είναι πολλοί εκείνοι που το τολμούν. Κάποιοι, μάλιστα, περίμεναν μέχρι και δύο χρόνια για να το ζήσουν, ενώ η επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία είναι τον Οκτώβριο του… 2020.

Το εσωτερικό του βιβλιοπωλείου

Οσοι νοικιάσουν διαμέρισμα στη συγκεκριμένη περιοχή, λοιπόν, μπορούν -εάν θέλουν- να έχουν υπό την ευθύνη τους το βιβλιοπωλείο για τη διάρκεια της ημέρας, με τη βοήθεια μερικών εθελοντών.

Σύμφωνα με την Airbnb, «μπορείτε να απολαύσετε το βιβλιοπωλείο όπως επιθυμείτε». Οπως σημειώνεται επίσης, «πολλοί ενοικιαστές κάθισαν να φάνε δείπνο μαζί με οικογένειες της πόλης ή βγήκαν μαζί τους στις παμπ, ενώ άλλοι πέρασαν τις διακοπές στους στο άνετο διαμέρισμα και εξερεύνησαν την πόλη».

Οσοι μείνουν στο διαμέρισμα της συγκεκριμένης εταιρείας έχουν τη δυνατότητα να διοργανώσουν ημέρες ανάγνωσης, εκδηλώσεις και οτιδήποτε έχει σχέση με τα βιβλία. Φαίνεται πως η εμπειρία είναι πραγματικά τόσο ξεχωριστή, που παλαιότεροι ενοικιαστές δημιούργησαν ένα μπλογκ όπου όλοι μπορούν να γράψουν σχετικά με αυτή.

Από όσους έχουν ζήσει την εμπειρία, κάποιοι είναι ενθουσιασμένοι, ενώ άλλοι μιλούν για ένα χαλαρό, ευχάριστα βαρετό είδος διακοπών. Οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν τους ταξιδιώτες που εργάζονται εκεί σαν ένα είδος τουριστικής ατραξιόν και κάνουν διάφορα σχόλια. Κάποιος, μάλιστα, αναφέρει ότι κάποτε ένας ντόπιος άνοιξε την πόρτα, του είπε ότι δεν είναι και πολύ… εξωτικός, την έκλεισε και έφυγε.

Το ευάερο, ευήλιο δωμάτιο

Την ιδέα για όλο αυτό είχε η Τζέσικα Φοξ, σκηνοθέτης και μυθιστοριογράφος από τη Βοστώνη στις ΗΠΑ, το 2013. Το «Open Book» έχει αποδειχθεί τόσο επιτυχές, που μπορεί να γίνει και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, η Φοξ έχει συναντηθεί με ανθρώπους στη Νότια Κορέα και την Κίνα, οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Οπως αναφέρει ο Χάρβεϊ Λίντσντεϊ, ο οποίος βοηθά με τις κρατήσεις, το «Open Book» δεν προσφέρει ούτε ακριβώς διακοπές, ούτε εργασία. Αυτό που προσφέρει είναι μια εμπειρία που πολλοί θα ήθελαν να έχουν στη ζωή τους, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο: να «γευτούν» τη ζωή σε ένα βιβλιοπωλείο.

Οι απαιτήσεις, βέβαια, δεν είναι πολλές από τους επισκέπτες, οι οποίοι πρέπει μόνο να φροντίσουν να είναι τα ράφια γεμάτα βιβλία και να βάζουν τιμές στις εκδόσεις – οι οποίες προέρχονται από δωρεές.

Γνώσεων και σελίδων γωνία…

Εάν αγαπάτε, λοιπόν, τόσο πολύ τα βιβλία, μπορείτε να το δείξετε και έμπρακτα, αφού έχετε την ευκαιρία να συμβάλετε στην ξεχωριστή λογοτεχνική κοινότητα στην Εθνική Πόλη Βιβλίου της Σκωτίας, η οποία έχει 1.000 κατοίκους και 10 βιβλιοπωλεία.

Και ποιος ξέρει, μπορεί να γυρίσετε πίσω και να ανοίξετε ένα τέτοιο κατάστημα.

Ο ισπανός συγγραφέας Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, είχε γράψει: «Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περιέργως, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει»

Κεντρική φωτογρταφία: Είναι απίστευτη τουριστική ατραξιόν, αλλά και μια λαμπρή επιχειρηματική ιδέα|Airbnb

Πηγή