Επιστήμη και παράδοση στο χωράφι

Από την Κλώντζα Όλγα

Χορηγία 14.500 δολαρίων από την Ελληνική Πρωτοβουλίαστο πρόγραμμα «Thought for Food»

Μια σχεδόν ξεχασμένη τοπική συνταγή για επιτραπέζιες ελιές αποτέλεσε για τον 26χρονο Δημήτρη Ψαθά το έναυσμα για να ξεκινήσει τη δική του μικρή παραγωγή το 2014. Οι σπουδές του στη γεωπονία ήταν σημαντικό εφόδιο για την πρώτη παρτίδα και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Οταν όμως ήρθε η δεύτερη χρονιά και η παραγωγή δεν ήταν το ίδιο εύγευστη και κατάλληλη για εμπορική διάθεση, αποφάσισε να ζητήσει την επιστημονική συμβολή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής μέσω του Προγράμματος «Thought for Food» του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Η ιστορία του Δημήτρη, η οποία φιλοξενείται στη σελίδα του προγράμματος, αναδεικνύει τη συμβολή της επιστημονικής γνώσης και καθοδήγησης που προσφέρουν σύγχρονες λύσεις και δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Οραμά του σήμερα είναι να ενώσει μικρούς ντόπιους παραγωγούς σε ένα συνεργατικό επιχειρηματικό σχήμα, δημιουργώντας έτσι προστιθέμενη αξία για όλους.

Χορηγία ύψους 14.500 δολαρίων για τη στήριξη του προγράμματος «Thought for Food» ανακοίνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία. Στόχος είναι να συνδράμει στις προσπάθειες του Ιδρύματος Μποδοσάκη να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη του ελληνικού αγροτικού τομέα, αναδεικνύοντας την καινοτομία, βελτιστοποιώντας την αγροτική αλυσίδα αξίας και ενισχύοντας τις υποδομές της.

Η δωρεά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας συμβάλλει στην εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος, ανάμεσά τους στην εκπαίδευση των αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις μονάδες παραγωγής, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Επιπλέον το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκπόνηση βιοτεχνολογικών μελετών για να καταγραφούν τα μοναδικά βιοχημικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων, μια ενέργεια την οποία έχει αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

«Η δωρεά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη τριών τεχνολόγων γεωπόνων που αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση στον τομέα των θερμοκηπίων, εφαρμόζοντας μια πρωτοποριακή υδροπονική μέθοδο καλλιέργειας. Η χορηγία θα εξασφαλίσει ένα εκτενές και ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στο management, στο marketing και στην ανάπτυξη προϊόντος, οδηγώντας την επιχείρηση στο επόμενο επίπεδο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Πρωτοβουλία σε αυτό το πρόγραμμα, που αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα των σημαντικών δυνατοτήτων του ελληνικού αγροτικού τομέα» δήλωσε σχετικά ο κ. Βλάσης Αδρακτάς, διαχειριστής Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Με τη σειρά του, ο κ. Μιχάλης Πρίντζος, διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Η χορηγία μας στο πρόγραμμα «Thought for Food» επιβεβαιώνει την δέσμευση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας να στηρίξει καινοτόμες πρωτοβουλίες για την ελληνική οικονομία. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα σε σειρά θεματικών ενοτήτων, οι νέοι επιχειρηματίες θα αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση των τρόπων να εισάγουν πρακτικές βιώσιμης παραγωγής στην επιχείρησή τους και να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες που αναβαθμίζουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες. Η Ελληνική Πρωτοβουλία πιστεύει πως μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες η ελληνική οικονομία μπορεί να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο».