Αγχολυτικά νιαουρίσματα στο χώρο εργασίας

Η θεραπευτική δύναμη από την παρουσία της γάτας και το γουργούρισμά της αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στους χώρους εργασίας του Τόκιο.

Οι ιαπωνικές εταιρείες είναι γνωστές για τα εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων και τις σχέσεις ιεραρχίας, που είναι συχνά στρεσογόνες. Μία εταιρεία από αυτές βρήκε μια θεραπεία, μια σύνδεση μεταξύ συναδέλφων: τις γάτες. Στο μικρό γραφείο, στο Τόκιο, της εταιρείας πληροφορικής Ferray, εννέα γάτες γουργουρίζουν, πηδούν πάνω στα γόνατα των εργαζομένων, παίζουν πατώντας ελαφρά πάνω στα πληκτρολόγια, κοιμούνται και τρώνε ελεύθερα.

Ο Χιντενόμπου Φουκούντα, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία αυτή, εισήγαγε την πολιτική του «της γάτας στο γραφείο» το 2000, μετά το αίτημα ενός συνεργάτη του και επέτρεψε στους εργαζομένους να πηγαίνουν με τις γάτες τους στη δουλειά. «Δίνω επίσης 5.000 γιεν (40 ευρώ) μηνιαίως σε όποιον σώζει μια γάτα», προσθέτει. Και άλλες εταιρείες υιοθέτησαν την παρουσία γατών στο γραφείο ως μέσο μείωσης του άγχους και της έντασης.

Στην Oracle Japan, ένας σκύλος ράτσας μπομπτέιλ που ακούει στο όνομα Κάντι φέρει τον τίτλο του «πρεσβευτή», αρμοδίου να υποδέχεται τους καλεσμένους και να κατευνάζει το προσωπικό, όπως γράφει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Ο αμερικανικός όμιλος έχει καθιερώσει στην Ιαπωνία ένα σκύλο γραφείου από το 1991 και ο Κάντι, ο τέταρτος, έχει λογαριασμό στο Twitter και στο Instagram.

Από την πλευρά της, η εταιρεία ανθρώπινων πόρων και στρατολόγησης Pasona Group «προσέλαβε» με πλήρη απασχόληση δύο κατσίκες το 2011 και δύο αλπακά το 2013, εν μέρει για θεραπευτικούς σκοπούς. Το Τόκιο έχει περίπου 60 καφέ με γάτες επισήμως αναγνωρισμένα, όπου τα μικρά αιλουροειδή κυκλοφορούν ανάμεσα στους πελάτες. Στην εταιρεία Ferray, η Eρι Iτο είναι ενθουσιασμένη: «Είναι χαλαρωτικό οι γάτες να κοιμούνται ακριβώς δίπλα μας», δηλώνει.

Συγκέντρωση στο πιάτο

Μία ακόμη είδηση από το επιστημονικό πεδίο υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που τρώνε συγκεντρωμένοι, χωρίς να αποσπούν την προσοχή τους από την τηλεόραση, το κινητό τους, τη δουλειά τους ή ό,τι άλλο, μπορούν όχι μόνο να χάσουν κιλά, αλλά και να μην τα ξαναπάρουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Πηγή