Βραβείο αρχιτεκτονικής σε προσωρινό καταφύγιο για γυναίκες και παιδιά

Ένα προσωρινό καταφύγιο για γυναίκες και παιδιά στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας αναδείχθηκε πρώτο στον κορυφαίο εθνικό διαγωνισμό αρχιτεκτονικής.

Η κριτική επιτροπή το χαρακτήρισε ένα αρμονικό κτήριο απ’ όλες τις πλευρές, χαλαρό και αισιόδοξο. Εξωτερικά το κτήριο είναι καλά ενσωματωμένο στο περιβάλλον του. Στο εσωτερικό, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν έξυπνο σχεδιασμό για να δημιουργήσουν στους προσωρινούς ενοίκους μια αίσθηση οικειότητας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

«Πρόκειται για ένα κτήριο, το οποίο δεν είναι σπίτι κάποιου, αλλά ο καθένας μπορεί να νιώθει σα να βρίσκεται σπίτι … Ορίζει νέα πρότυπα για την τυπολογία τέτοιων κτηρίων και υπογραμμίζει την αποστολή της αρχιτεκτονικής στην κοινωνία», ανέφερε η κριτική επιτροπή.

Οι αρχιτέκτονες Ροκ Γέρεμπ, Μπλαζ Μπούντζα και Νίνα Μάγιοραντς της αρχιτεκτονικής εταιρείας Γιέρεμπ, οι οποίοι διακρίθηκαν με το βραβείο Plecnik (Πλέτσνικ) εξήγησαν ότι ενδιαφέρθηκαν πρωτίστως για το πώς το κτήριο θα εναρμονιστεί σε μια περιοχή, στην οποία κυριαρχούν οι μονοκατοικίες.

Η αρχιτεκτονική του κτηρίου είναι ίσως ένας από τους λόγους, για τον οποίο οι γείτονες χαιρέτισαν την ανέγερσή του στο κέντρο της περιοχής, δήλωσε ο Μπλαζ Μπούντζα στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

Το κτήριο ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο έθεσε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές. Οι φιλοξενούμενες σε άλλο προσωρινό ξενώνα που αφορά γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, στη Λιουμπλιάνα, υπέβαλαν επίσης πολλές προτάσεις κατά το σχεδιασμό του κτηρίου.

Πηγή