Το Metropolitan «απελευθερώνει» χιλιάδες εικόνες έργων τέχνης

375.000 είναι οι εικόνες έργων τέχνης που βρίσκονται πλέον στη διάθεση μας για copy, remix και distribution!

Χαράς ευαγγέλια!

Από χθες το Metropolitan Museum of Art στην Νέα Υόρκη, μας επιτρέπει να κάνουμε downloading 375.000 εικόνες έργων της συλλογής του. Ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία περί copyright.

Και να τις κάνουμε ό,τι θέλουμε! Να τις κοπιάρουμε, να τις μοιράσουμε σε όποια κι όποιον θέλουμε και, κυρίως, να κάνουμε remix των εικόνων. Το Hyperallergic δίνει δείγμα που μας ανοίγει την όρεξη για remix: Ένα GIF της «Γυναίκας με το παρασόλι» του Eadweard Muybridge, ένα remix κεφαλών αρχαίων αιγυπτιακών γατών, μια σύγχρονη, εναλλακτική εκδοχή του έργου των αρχών του 19ου αιώνα «Ο θάνατος του Μάνροου» (στην εκδοχή, φιγουράρει ο Ντόναλντ Τραμπ στο στόμα μιας τίγρης), ένα update του έργου του Quentin Metsy «Πορτραίτο γυναίκας» (αρχές του 16ου αιώνα) στο οποίο το πρόσωπο της γυναίκας είναι αυτό του Τζορτζ Μπους.

Το μουσείο ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του στο πλαίσιο της καινούργιας Open Access πολιτικής του, η οποία περιλαμβάνει συνεργασίες με Creative Commons, Wikimedia και Pinterest, με στόχο να καταστήσει την τεράστια συλλογή του όσο πιο εύκολα και ευρέως προσβάσιμη.

Μπορούμε να επισκεφτούμε τη βάση δεδομένων στο Creative Commons και να αποθηκεύσουμε εικόνες της προτίμησής μας, προσθέτοντας tags. Στο Pinterest, μπορούμε, από αυτή την πλατφόρμα, να κάνουμε pin των αγαπημένων μας εικόνων. Στο Wikimedia Commons, ο Richard Knipel, σε συνεργασία με άλλους Wikipedians θα τεκμηριώνει τα metadata του κάθε έργου τέχνης.

Σημειώστε – ναι, σημειώστε – 375.000 εικόνες έργων τέχνης! Ανασκουμπωνόμαστε. Έχουμε δουλειά. Πολλή δουλειά.

Πηγή