10 μη-αγγλόφωνες σειρές που αξίζει να δεις

Από τον Γιώργο Καραλιά

Αυτές είναι κάποιες από τις παραγωγές τις μικρής οθόνης που πρέπει να ρίξεις μια ματιά αν θες να το παίξεις κουλτουριάρης στους φίλους σου.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 διανύουμε τη Χρυσή Περίοδο της αμερικανικής τηλεόρασης. Η ανάπτυξη των τεχνολογιών για τη διανομή του τηλεοπτικού περιεχομένου και η μεγάλη αύξηση των διαθέσιμων τηλεοπτικών ωρών οδήγησε σε μια δημιουργική και οικονομική έκρηξη τηλεοπτικών προγραμμάτων. Μαζί με την Αμερική παρασύρθηκε λίγο μετά κι ο υπόλοιπος κόσμος, με αποτέλεσμα να αυξηθούν εκθετικά οι ποιοτικές τηλεοπτικές παραγωγές από σχεδόν κάθε γωνιά του κόσμου. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες:

Trapped (Ισλανδία, 2015— )

Ξεκινάμε με την πιο πρόσφατη και αγαπημένη μου στη λίστα, έναν εκπρόσωπο της σκανδιναβικής σχολής που διανύει τη δικιά της χρυσή περίοδο και μας έχει προσφέρει αρκετές καλοφτιαγμένες και ελκυστικές σειρές. Πρόκειται για ένα θρίλερ 10 επεισοδίων, που ξεκινάει με την ανακάλυψη ενός πτώματος σε μια μικρή πόλη της Ισλανδίας και ακολουθεί την προσπάθεια της τοπικής αστυνομίας να διαλευκάνει το φόνο καθώς η πόλη είναι αποκλεισμένη από μια χιονοθύελλα. Μία ίσως όχι τρομερά πρωτότυπη υπόθεση, η οποία όμως παρουσιάζεται πολύ φρέσκια και ανατρεπτική στο Trapped, το οποίο είναι τρομερά ατμοσφαιρικό και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μία καλή αμερικανική παραγωγή. Η δεύτερη σεζόν είναι καθοδόν και πρωταγωνιστής είναι ο Ισλανδο-Αμερικανός Ólafur Darri Ólafsson.

Deutschland 83 (Γερμανία, 2015—)

Συνεχίζουμε με την πρώτη γερμανική σειρά που προβλήθηκε στην Αμερική και η οποία είναι πιο δημοφιλής στην υπόλοιπη Ευρώπη παρά στη Γερμανία. Ένα κατασκοπευτικό δράμα που εκτυλίσσεται στο Βερολίνο του 1983 και ακολουθεί ένα νεαρό στρατιώτη της Ανατολικής Γερμανίας ο οποίος λειτουργεί ως μυστικός πράκτορας στη Δυτική Γερμανία. Θα εκτιμηθεί από τους λάτρεις του The Americans και είναι διάσπαρτη από μουσική και μόδα των ’80s. H πρώτη σεζόν αποτελείται από 8 επεισόδια, ενώ γίνονται συζητήσεις για άλλες δύο σεζόν (Deutschland 86 & 89).

The Killing (Δανία, 2007-12)

Ίσως η σειρά που ξεκίνησε το -διάσημο πια- σκανδιναβικό noir και μια από τις καλύτερες που έχει βγάλει η Δανία. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που κάθε σεζόν ασχολείται με την επίλυση κάποιου φόνου και κάθε επεισόδιο αντιστοιχεί σε 24 ώρες της έρευνας. Αξιοθαύμαστη ήταν η έμφαση που έδινε στην αστυνομική έρευνα, στο δράμα της οικογένειας του θύματος, αλλά και στις πολιτικές επιπτώσεις που είχε ο φόνος. Το μυστήριο σε απορροφούσε, αλλά η σειρά εστίαζε και στο ψυχολογικό τίμημα που πλήρωναν οι πρωταγωνιστές, και κυρίως η ηρωίδα, Sarah Lund, την οποία υποδύεται εξαιρετικά η Sofie Gråbøl. O πρώτος κύκλος θεωρείται κλασικός, έχουμε συνολικά 3 κύκλους και 40 επεισόδια, ενώ υπάρχει και το (αρκετά καλό) ομώνυμο αμερικάνικο remake.

Τhe Returned (Γαλλία, 2012—)

Ένα υπερφυσικό δράμα που καταγράφει τα περίεργα (και μη) γεγονότα που συμβαίνουν σε μια ορεινή κωμόπολη της Γαλλίας όταν επιστρέφουν στη ζωή οι νεκροί. Όταν λέμε επιστρέφουν, δεν εννοούμε ότι επιστρέφουν σαν ζόμπι, αλλά φαινομενικά ολοζώντανοι χωρίς να έχουν επίγνωση του θανάτου τους, έτοιμοι να συνεχίσουν τη ζωή τους. H ατμόσφαιρα είναι καθηλωτική και η κινηματογράφηση ιδιαιτέρως όμορφη. Η σειρά αποτελείται (προς το παρόν) από 2 σεζόν των 8 επεισοδίων, ενώ και εδώ υπάρχει ομώνυμο αμερικανικό remake.

Borgen (Δανία, 2010-2013)

Μία από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες παραγωγές της Δανίας, η οποία έχει προβληθεί και στην Ελλάδα από την Δημόσια Τηλεόραση. Το Borgen (παρατσούκλι του κτηρίου τη δανέζικης Βουλής) θεωρείται παγκοσμίως ένα σπουδαίο πολιτικό δράμα και χρονολογεί την καριέρα της Birgitte Nyborg, της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Δανίας, και την επίδραση αυτής της ανόδου στα επιτελικά στελέχη, στον εθνικό τύπο και στην οικογένειά της. Μια προσεγμένη παραγωγή με εξαιρετικούς χαρακτήρες που κράτησε για 3 κύκλους και 30 επεισόδια.

Bron/Broen (Σουηδία/Δανία, 2011—)

Ακόμα μια σκανδιναβική παραγωγή για την οποία έχουμε ήδη δύο (τι έκπληξη!) remake: το αμερικανικό The Bridge και το Αγγλο-Γαλλικό TheTunnel. Στην αυθεντική έκδοση (που έχει προβληθεί σε πάνω από 100 χώρες), ένα πτώμα εντοπίζεται στη γέφυρα που ενώνει το Μάλμε με την Κοπεγχάγη και δύο αστυνομικοί (ένας από Δανία και μία από Σουηδία) καλούνται να λύσουν την υπόθεση, με τη σκοτεινή ατμόσφαιρα και την αγωνία να δίνουν κι εδώ το παρόν. Η σειρά αποτελείται από 30 επεισόδια χωρισμένα σε 3 κύκλους, με τον 4ο να είναι στα σκαριά.

Prisoners of War (Ισραήλ, 2010-2012)

Η σειρά πάνω στην οποία βασίστηκε το Homeland, το Prisoners of War ακολουθεί τρεις στρατιώτες, οι οποίοι μετά από 17 χρόνια αιχμαλωσίας, απελευθερώνονται και επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό δράμα (σε αντίθεση με το κατασκοπευτικό θρίλερ του Homeland) το οποίο εξετάζει την επίδραση που έχουν οι τραυματικές εμπειρίες στους στρατιώτες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην καθημερινότητα. Η «ζημιά» είναι 2 σεζόν με 12 επεισόδια η κάθε μία.

The Last Panthers (Γαλλία, 2015)

Μια μίνι-σειρά 8 επεισοδίων εμπνευσμένη από τους Ροζ Πάνθηρες (κωδική ονομασία που έδωσε η Ίντερπολ βάσει των ταινιών του Ροζ Πάνθηρα), μια θρυλική ομάδα Σέρβων κλεφτών κοσμημάτων που δρα κυρίως στην Ευρώπη και είναι υπεύθυνη για την κλοπή χρυσού αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η ιστορία ξεκινάει με μια ληστεία στη Μασσαλία, αλλά βουτάει γρήγορα στον εγκληματικό κόσμο της Δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Μια σκοτεινή, απαισιόδοξη και με αργό ρυθμό σειρά που απλώνει τα πλοκάμια της έως τον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Το καστ είναι πανευρωπαϊκό (Samantha Morton, Tahar Rahim, Goran Bogdan, John Hurt), ενώ να σημειωθεί ότι το τραγούδι των τίτλων αρχής (Blackstar) γράφτηκε για τη σειρά από τον David Bowie.

Umbre (Ρουμανία, 2014—)

Ένα μαφιόζικο δράμα παραγωγής του HBO Europe, το οποίο οι NY Times χαρακτήρισαν (μάλλον υπερβολικά) ως “το Sopranos της ανατολικής Ευρώπης“. Το Umbre ακολουθεί τον Relu Oncescu, έναν οικογενειάρχη που φαινομενικά είναι οδηγός ταξί, αλλά δουλεύει ως συλλέκτης ενός boss της μαφίας του Βουκουρεστίου, στην προσπάθειά του να κρατήσει κρυφά τα μυστικά της δουλειάς του από την οικογένειά του. Η δέσμευσή σας θα είναι προς το παρόν για μία σεζόν των 8 επεισοδίων, με πιθανότητα μιας δεύτερης στο μέλλον.

Gomorrah (Ιταλία, 2014—)

Κλείνουμε με άλλο ένα μαφιόζικο δράμα, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Roberto Saviano που ασχολείται με την Καμόρα, τη ναπολιτάνικη μαφία. Η σειρά εστιάζει στις καθημερινές επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος και στις σχέσεις των γκάνγκστερ με εμπόρους ναρκωτικών και “κοινούς” ανθρώπους. Έχει κάποια κοινά στοιχεία με το The Wire, καθώς δείχνει το έγκλημα στους δρόμους, την ιεραρχία της οργάνωσης και τις διαμάχες εξουσίας μεταξύ των εγκληματιών. Διαφέρει από το The Sopranos ή το Νονό που παρουσιάζει τους γκάνγκστερ κουλ και καλοντυμένους. Εδώ έχουμε στυγερούς κακοποιούς που σκοτώνουν αδιακρίτως και τους οδηγεί μόνο η δίψα για δύναμη,  σε μία ωμή σειρά με γρήγορο ρυθμό. Έχουν παιχτεί 2 σεζόν και 24 συνολικά επεισόδια, με σχέδια για ακόμα 2 κύκλους.

Πηγή