Η Κίμωλος αποκτά το δικό της φεστιβάλ

Από τον Ζουμπουλάκη Γιάννη

Νέος πολιτισμικός θεσμός από εφέτος (25/6-1/7) στο νησί των Κυκλάδων

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου είναι γεγονός και όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 25 Ιουνίου ως τη Δευτέρα 1 Ιουλίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια του Δήμου Κιμώλου και της κινηματογραφικής εταιρείας παραγωγής Glory Films να «ενώσουν τον πολιτισμό με την ψυχαγωγία καθώς επίσης τη γαστρονομία με τις ομορφιές του κυκλαδίτικου νησιού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωσή τους.

Αν και το πρόγραμμα δεν είναι προς το παρόν γνωστό, πρόκειται να πραγματοποιηθούν συνολικά δώδεκα προβολές ταινιών μεγάλου μήκους από όλον τον κόσμο. Μάλιστα, το φεστιβάλ θα έχει και διαγωνιστικό τμήμα αποτελούμενο από οκτώ ταινίες. Οι προβολές θα γίνουν σε διάφορα σημεία του νησιού. Δύο ταινίες θα προβληθούν στις τελετές έναρξης και λήξης και, τέλος, μέρος του προγράμματος θα αποτελούν δύο ταινίες παλαιότερης χρονολογίας, στη δημιουργία των οποίων συνετέλεσαν πρόσωπα που θα παραστούν στο φεστιβάλ ως επίσημοι καλεσμένοι.

Ανάμεσα σε άλλα, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν βραβεύσεις σε τιμώμενα πρόσωπα για την προσφορά τους στον κινηματογράφο, εργαστήρια με θέμα το ανεξάρτητο σινεμά, καθώς και περιήγηση των καλεσμένων σε αξιοθέατα του νησιού.

Διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης Manuel de Coco (Μάνος Κοκορομύτης). Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η υλοποίησή του βασίζεται στη συνεργασία τοπικών και διεθνών φορέων, όπως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Φεστιβάλ Αραβικών Ταινιών της Γενεύης και η εταιρεία διανομής ταινιών SpanglishMovies (Λατινική Αμερική).

Μεγάλος χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 FM και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8 FM. Υποστηρικτές του φεστιβάλ είναι η εταιρεία Ορυκτών ΜΠΕΤΟΜΑΙΝ, η εθελοντική ομάδα Κιμωλίστες και οι εταιρείες διανομής ταινιών Rosebud.21 και SevenFilms. Εξίσου πολύτιμη είναι και η συμβολή της εταιρείας Intermediate – Τοπική Συνεργασία. Mεγάλος Χορηγός Φιλοξενίας είναι τα ARIA HOTELS.

Πηγή