Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε ένα καθαρισμό παραλίας

Υδάτινα Απορρίματα

Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υδάτινα οικοσυστήματα. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση, η απόρριψη και η συσσώρευση σκουπιδιών δημιουργούν προβλήματα στους οργανισμούς και κατά συνέπεια στην εύρυθμη λειτουργία των οικοσυστημάτων. Για χρόνια οι ωκεανοί θεωρούνταν από τον άνθρωπο το ιδανικό μέρος για την ρίψη των απορριμμάτων και των λημμάτων που προέκυπταν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η καθυστερημένη στην ανάπτυξη πολιτικών και λήψη μέτρων για την επεξεργασία τους οδήγησε στην εξάπλωση του προβλήματος με αποτέλεσμα ένα σημαντικός όγκος απορριμμάτων να προστίθεται στους ωκεανούς. Είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή νοοτροπίας που σε συνδυασμό με αποτελεσματικά μέτρα θα οδηγήσουν στην ανακούφιση των υδάτινων οικοσυστημάτων. Η iSea μέσα από τα προγράμματά της επικεντρώνεται στην δημιουργία ερευνητικών έργων με αντικείμενο τα θαλάσσια απορρίμματα. Στόχος της αποτελεί να δοθούν απαντήσεις για την ποιοτική σύνθεση και κατανομή τους στα ελληνικά ύδατα και τις ακτές με σκοπό να αναπτυχθούν κατάλληλες πολιτικές τόσο σε κρατικό, όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο. Επιπλέον σκοπός της αποτελεί η εφαρμογή στοχευμένης ευαισθητοποίησης στο ευρύ κοινό με επίκεντρο την σχολική κοινότητα.

 

Προστάτεψε και φρόντισε τον τόπο σου! Ο καθαρισμός μιας παραλίας είναι εύκολος, πολύτιμος και μπορεί να γίνει και πολύ διασκεδαστικός. Ρώτησε μας και θα σε βοηθήσουμε σε κάθε βήμα.

Οι παραλίες, σημαντικοί χώροι αναψυχής όπου ο άνθρωπος πραγματοποιεί ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων όπως η κολύμβηση και η αλιεία. Και ενώ όλοι συμφωνούν για αυτή τους τη σημαντικότητα πολλοί λίγοι είναι αυτοί που τελικά τις φροντίζουν. Φεύγοντας, αφήνουν το αποτύπωμά τους, πετώντας τα απορρίμματά τους στην παραλία. Αυτά, αρχικά καταστρέφουν την αισθητική του τοπίου ενώ σταδιακά εισέρχονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στους θαλάσσιους οργανισμούς.

Κάθε χρόνο πάνω από 100.000 χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά όπως δελφίνια και φάλαινες και πάνω από 1 εκ. πουλιά πεθαίνουν ενώ προκαλούν σημαντικά προβλήματα σε ένα μεγάλο εύρος οργανισμών. Μάλιστα μέσα από την τροφική αλυσίδα είναι δυνατό τμήματα των απορριμμάτων να καταλήξουν στο πιάτο μας.

Στην iSea θεωρούμε πως ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχιστούν οι δράσεις καθαρισμού των ακτών της Ελλάδας. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να συλλέγονται και δεδομένα, ώστε να αναγνωρίζονται οι πηγές της ρύπανσης και να οργανώνονται δράσεις ευαισθητοποίησης με στόχο τη σταδιακή εξάλειψη του προβλήματος.

Τι μπορείς να κάνεις;
Μπορεί ο καθαρισμός μιας παραλίας να φαντάζει μια διαδικασία δύσκολη και απαιτητική. Στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα εύκολη και διασκεδαστική. Βρες την πιο κοντινή παραλία που χρειάζεται τη φροντίδα σου και επικοινώνησε μαζί μας. Μπορούμε να σε βοηθήσουμε σε κάθε βήμα, επικοινωνώντας με τις τοπικές αρχές και στέλνοντάς σου τη φόρμα καταγραφής μας.

neovols
Γιατί είναι σημαντικοί οι εθελοντές καθαρισμού;
• Είναι άνθρωποι που αγαπούν και φροντίζουν το τόπο τους.
• Συμβάλλουν ενεργά στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.
• Με τη δράση τους προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν επιστημονικά
• Συμβάλλουν ενεργά στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των πηγών ρύπανσης.
Τι είπαν οι εθελοντές μας;
Δες αυτό το βίντεο. Φρόντισε τον τόπο σου και κάνε και εσύ έναν καθαρισμό παραλίας
ή πάρε μέρος σε μια ήδη οργανωμένη εκδήλωση!
Ένας καθαρισμός είναι εύκολος και μπορεί να γίνει διασκεδαστικός.Δες τα βήματα και κατέβασε τη φόρμα καταγραφής για να βοηθήσεις να συλλέξουμε σημαντικές πληροφορίες
για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παραλίας σου.Μπορούμε να σε βοηθήσουμε σε κάθε βήμα.
Υπεύθυνος προγράμματος
Μαρμαρά Δήμητρα dimitra.marmara@isea.com.gr