Συναυλία μουσικής δωματίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας

Το Ωδείο Πολυρυθμία και ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας διοργανώνουν Συναυλία Μουσικής Δωματίου του Trio Enthalpia με θέμα «Γερμανικός Ρομαντισμός». Η Συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, ώρα 12:00 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (ΟΑΣΗ).

Το Trio Enthalpia με την σύνθεση: φλάουτο Αλεξία-Μαρία Θύμη, βιολοντσέλο Δέσποινα Λεωντζάκου και πιάνο Σωτήρης Λουίζος, αποτελεί ένα νέο σύνολο μουσικής δωματίου που δημιουργήθηκε ενσωματώνοντας την κοινή πολυετή μουσική εμπειρία των μελών του, την δημιουργική αξιοποίηση της καλλιτεχνικής διαφορετικότητάς τους και κυρίως την αγάπη τους για την συνεργατική μουσική.

Στην συναυλία θα παρουσιαστούν τα έργα:

-Carl Maria von Weber Trio σε σολ ελάσσονα, op.63

-Felix Mendelssohn Trio αρ. 1 σε Ρε ελάσσονα op.49 και

-Max Bruch από τα ¨Οκτώ Κομμάτια¨ op.83ταno.2 &no.7

Οι παραπάνω συνθέτες συγκαταλέγονται στις πλέον εμβληματικές φιγούρες της εποχής του Γερμανικού Μουσικού Ρομαντισμού και τα έργα αυτά αποδίδουν με εξαίσιο τρόπο τον συνδυασμό των ευφάνταστων μελωδιών με τους δεξιοτεχνικούς διαλόγους των οργάνων και την εναλλαγή των λυρικών μερών με τις χαριτωμένες και δυναμικές μουσικές εξάρσεις.

Αναλυτικότερα, ο C. Mvon Weber συνέθεσε το Trio σε σολ ελάσσονα, op.63 μεταξύ του 1818-19. Είναι το μοναδικό τρίο που έγραψε για φλάουτο, τσέλο και πιάνο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της μουσικής δωματίου.

Επίσης, το Trio αρ. 1 σε Ρε ελάσσονα op.49 του F.Mendelssohn ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1839 και εκδόθηκε την επόμενη χρονιά.

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα μουσικής δωματίου του Mendelssohn, και αναγνωρίζεται ως ένα από τα κορυφαία του.

Τέλος, τα ¨Οκτώ Κομμάτια¨ op.83 του M.Bruch, γράφτηκαν αρχικά για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1909 στην Κολωνία και το Αμβούργο με τον γιο του, να ερμηνεύει το μέρος του κλαρινέτου.

Ο συνδυασμός φλάουτου, τσέλου και πιάνου είναι μια επίσης όμορφη εναλλακτική πρόταση, αφού κάθε διαφορετική ενορχήστρωση προσδίδει το δικό της χαρακτηριστικό χρώμα σε αυτά τα υπέροχα έργα του ύστερου Γερμανικού Ρομαντισμού.

πηγή