Το «Ειδικό Κρατικό Βραβείο 2023» στον Γιάννη Πάσχο

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου έτους 2023 (για τις εκδόσεις 2022) ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Μεταξύ των βραβευθέντων και ο γιαννιώτης συγγραφέας Γιάννης Πάσχος.

Στον Γιάννη Πάσχο απονέμεται ομόφωνα το Ειδικό Κρατικό Βραβείο 2023 για βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Και αφορά τη νουβέλα του «Το χρονικό ενός δυσλεκτικού» (εκδόσεις Περισπωμένη).

Ο συγγραφέας, γεννημένος το 1954, αναφέρεται αυτοβιογραφούμενος στη δυσλεξία που τον ταλάνισε από μικρό, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι ήταν δυσλεκτικός. Το έμαθε το 2021. Τρυφερός και σπαρασσόμενος ανατρέχει στα παιδικά του χρόνια στον γενέθλιο τόπο, στον Νομό Ιωαννίνων, στα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια και στην αντιμετώπιση από τους συμμαθητές και την κοινωνία κατά τις δεκαετίες 1960-1970. Ο Πάσχος συνεχώς ελεγχόμενος, αισθανόταν ένα δάχτυλο να τον δείχνει, να τον υποτιμούν, οι συμμαθητές να γελούν μαζί του. Αλλά νέοι κόσμοι ανοίχτηκαν: μετακένωσε τη δυσλεξία σε τέχνη υψηλόφρονα, παιγνιώδη. Ο λόγος φιλάνθρωπος, ή πώς οι τραυματικές εγχαράξεις στη σκευή της μνήμης εκβάλλουν με φωνή ασπαίρουσα στην κειμενική επιφάνεια.

(Πηγές: typos-i.gr & bookpress.gr)