Kλιματική αλλαγή | Ποιες χώρες και περιοχές στην Ευρώπη κινδυνεύουν περισσότερο – 872 δισ. ευρώ οι απώλειες

Η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και μεταξύ των επιπτώσεών της θα είναι η άνοδο της στάθμης της θάλασσας και η κάλυψη μεγάλου τμήματος της γης από νερό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports και διεξήχθη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία. Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Οικονομικών και Περιβάλλοντος του Μιλάνου και το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας.

Εκτιμάται ότι, εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την απώλεια βιοποικιλότητας και την κατοικησιμότητα του πλανήτη, αυτό θα έχει επίσης καταστροφικές συνέπειες στο ΑΕγχΠ παραθαλάσσιων περιοχών.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ignasi Cortés Arbués προσομοίωσαν τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας για 271 ευρωπαϊκές περιφέρειες από τώρα έως το 2100, υπό ένα σενάριο υψηλών επιπέδων εκπομπών ρύπων και χωρίς νέα μέτρα προστασίας των ακτών.

Στο χειρότερο σενάριο, η έρευνα υπολογίζει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου και μέση άνοδο της θάλασσας κατά 75 εκατοστά.

  • Η Ιταλία θα είναι μία από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο με απώλεια 4,43% του ΑΕΠ της. Μεταξύ των περιφερειών που θα πληγούν περισσότερο θα είναι το Βένετο και η Εμίλια Ρομάνια, οι οποίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα χάσουν 20,84% και 10,16% του ΑΕγχΠ αντίστοιχα. Το 2015, οι δύο περιοχές συνέβαλαν στο 18,32% του συνολικού ΑΕΠ της Ιταλίας. Από την άλλη, η νότια Ιταλία, η οποία θα πληγεί λιγότερο από τις πλημμύρες, θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη μετεγκατάσταση φυτών και πληθυσμού.
  • Εκτός από την Ιταλία, οι ευρωπαϊκές περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο θα είναι στη Βαλτική Θάλασσα, στις βελγικές ακτές, στη δυτική Γαλλία και στην Ελλάδα. Για τις ευρωπαϊκές χώρες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ζημία ύψους 872 δισ. ευρώ.
  • Ωστόσο, θα υπάρξουν επίσης χώρες, ιδίως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, οι οποίες θα μπορούσαν να δουν οικονομικά οφέλη χάρη στη μεταφορά της παραγωγής από τις παράκτιες στις εσωτερικές περιοχές. 

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, για να αποφευχθούν αυτά τα σενάρια, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές ανά περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιπτώσεις της ανόδου των υδάτων και να περιοριστούν οι ζημιές. Ειδικότερα, θα χρειαστούν στοχευμένες επενδύσεις στην εφοδιαστική, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κατασκευές για τον μετριασμό των οικονομικών απωλειών.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Τμήματος του Μιλάνου.

πηγή