Ο Καναδάς η πιο ασφαλής χώρα για ταξίδια το 2024

Στην κορυφή της λίστας η χώρα της Βόρειας Αμερικής • Ποιες είναι στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης • Εκτιμήσεις ότι ο τουρισμός θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα φέτος.

Τη λίστα της με τους πιο ασφαλείς προορισμούς για το 2024 έδωσε στη δημοσιότητα η Berkshire Hathaway Travel Protection (BHTP), κατατάσσοντας τον Καναδά στην κορυφή.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας ταξιδιωτικής ασφάλισης, η χώρα της Βόρειας Αμερικής ανεβαίνει στην κορυφή εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και της μικρής πυκνότητας πληθυσμού.

Σημειώνει, ωστόσο ότι βασικός παράγοντας που πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους οι επίδοξοι ταξιδιώτες είναι πυρκαγιές

«Το μεγαλύτερο μέρος των δασών του Καναδά έχει καεί, γεγονός που μείωσε την ποιότητα του αέρα στις περισσότερες μεγάλες καναδικές πόλεις» αναφέρει η έκθεση. «Αυτό έκανε το ταξίδι στον Καναδά δύσκολο για άτομα με αναπνευστικές παθήσεις».

«Η βίαιη εγκληματικότητα είναι συγκριτικά χαμηλή και είναι περιορισμένη η συχνότητα εγκλημάτων που συνδέονται με όπλα» αναφέρεται στην έκθεση.

Η Berkshire Hathaway Travel Protection διευκρινίζει ότι η λίστα καταρτίστηκε με βάση τις απαντήσεις στα ερωτήματα ποιες χώρες είναι «σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένες από τρομοκρατική δραστηριότητα» και «ασφαλείς από κρούσματα ασθενειών», καθώς σε πιο σύγχρονα ερωτήματα, όπως «σε ποια μέρη επιτρέπεται σε όλους τους τύπους ανθρώπων να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα χωρίς διακρίσεις ή παρενόχληση».

Η εταιρεία έχει μακρά ιστορία στις έρευνες για ασφαλείς προορισμούς, οι οποίες βασίζονται σε απαντήσεις ταξιδιωτών που επισκεφτεί χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια και σε άλλους δείκτες και πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης και των αξιολογήσεων ταξιδιωτικής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι 15 πιο ασφαλείς χώρες για ταξίδια 2024, σύμφωνα με την Berkshire Hathaway Travel Protection είναι:

  1. Καναδάς
  2. Ελβετία
  3. Νορβηγία
  4. Ιρλανδία
  5. Ολλανδία
  6. Ηνωμένο Βασίλειο
  7. Πορτογαλία
  8. Δανία
  9. Ισλανδία
  10. Αυστραλία
  11. Νέα Ζηλανδία
  12. Ιαπωνία
  13. Γαλλία
  14. Ισπανία
  15. Βραζιλία

Για την ιστορία η περσινή λίστα ήταν:

  1. Ολλανδία
  2. Δανία
  3. Ισλανδία
  4. Αυστραλία
  5. Νορβηγία
  6. Καναδάς
  7. Γερμανία
  8. Σουηδία
  9. Ελβετία
  10. Νέα Ζηλανδία
  11. Ισπανία
  12. Ιρλανδία
  13. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  14. Ηνωμένο Βασίλειο
  15. Βέλγιο

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού εκτιμά ότι ο παγκόσμιος τουρισμός θα επιστρέψει φέτος στα προ πανδημίας επίπεδα και θα τα ξεπεράσει ελαφρώς.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ ανακοίνωσε εξάλλου πως 1,3 δισεκατομμύριο τουρίστες ταξίδεψαν πέρυσι στο εξωτερικό, δηλαδή 44% περισσότεροι απ’ ό,τι το 2022. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 88% του επιπέδου του 2019, του τελευταίου έτους πριν από την πανδημία.

Η ανάκαμψη ήταν ασθενέστερη στην Ασία, όπου ο αριθμός των διεθνών τουριστών έφθασε το 65% εκείνου του 2019, παρά την άρση των υγειονομικών περιορισμών που αποφασίσθηκε πριν από ένα χρόνο από την Κίνα έπειτα από τρία χρόνια πολιτικής «μηδενικής Covid», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Ωστόσο «τα τελευταία δεδομένα του UNWTO καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα και την ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αυτή ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο οποίος προβλέπει για το 2024 επίπεδο δραστηριότητας υψηλότερο κατά 2% αυτού του 2019.

Σύμφωνα με τον UNWTO η δραστηριότητα αναμένεται να ευνοήσει κυρίως την άνοδο του τουρισμού στην Κίνα χάρη στη χαλάρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, και τα ταξίδια των Κινέζων σε άλλες ζώνες του κόσμου.

Η πρόβλεψη αυτή εξαρτάται πάντως από «την εξέλιξη των οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων», κυρίως στη Μέση Ανατολή, όπου ο τουρισμός αναμένεται να υποστεί τις συνέπειες της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, και από την εξέλιξη της οικονομικής συγκυρίας.

«Ο επίμονος πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου και οι αναταράξεις» που επιφέρουν «στο εμπόριο μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα κόστη της μεταφοράς και της φιλοξενίας το 2024», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

πηγή