4 στάσεις σε παραμυθένια σημεία της Ελλάδας

Μπορεί το κρύο να είναι αποτρεπτικός παράγοντας σε ορισμένες περιπτώσεις για ταξίδια, αλλά οι χειμερινές εικόνες από μαγικά σημεία της Ελλάδας, απλώς μας «προστάζουν» να ντυθούμε καλά και να ετοιμάσουμε βαλίτσες, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Περτούλι Τρικάλων

Το γραφικό αυτό χωριό των Τρικάλων, στα 370 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, είναι από τα μέρη όπου ο χειμώνας είναι σίγουρα αισθητός. Ντυμένο, συνήθως, στα λευκά, το Περτούλι είναι γραφικό και πετρόκτιστο, χτισμένο σε υψόμετρο 1.090 μέτρων, με τα περίφημα αρχοντικά του διάσημου αρχιτέκτονα Πικιώνη να κλέβουν τις εντυπώσεις. Το σκι στο χιονοδρομικό στα Λιβάδια Περτουλίου σχεδόν επιβάλλεται, αλλά οι δραστηριότητες δεν τελειώνουν εκεί. Ιππασία, ποδηλασία, τοξοβολία είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σας καιρού επιτρέποντος, ενώ αν δεν είστε της δραστηριότητας, μπορείτε απλώς να εξερευνήσετε την περιοχή, φτάνοντας μέχρι το γραφικό Νεραϊδοχώρι, τα χωριά Δέση και Πύρα και την Ελάτη.

Μονεμβασιά Λακωνίας

Εδώ μπαίνει και ο ρομαντισμός στο… παιχνίδι, καθώς η Μονεμβάσια (όπως την αποκαλούν και οι ντόπιοι) είναι μια πανέμορφη καστροπολιτεία στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου, με πανέμορφα γραφικά σκαλάκια και σοκάκια, με φόντο τη θάλασσα. Το σκηνικό είναι πραγματικά μαγικό αν αφιερώσετε χρόνο να την εξερευνήσετε, να ανεβείτε στην ακατοίκητη Άνω Πόλη με τις κατοικίες των αρχόντων και των οικογενειών των εκάστοτε κυριάρχων και να φτάσετε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, στο ψηλότερο σημείο της, με υπέροχη θέα την απέραντη θάλασσα. Στη συνέχεια, μπορείτε να ικανοποιήσετε τις γαστριμαργικές σας επιθυμίες σε πλήθος ταβερνών για κάθε γούστο και να χαλαρώσετε στις υπέροχες επιλογές διαμονής με θέα το αγριεμένο και χειμερινό γαλάζιο.

Πάπιγκο Ιωαννίνων

To μικρό και το μεγάλο Πάπιγκο στο δυτικό Ζαγόρι βρίσκονται 60 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, στη σκιά της Αστράκας, κορυφής της Τύμφης, κάτω από τους επιβλητικούς πύργους που δεσπόζουν σε όλη την περιοχή. Το μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και το μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 980 μέτρων και απέχουν μεταξύ τους περίπου 2 χλμ. Τα δύο χωριά ανήκουν στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, που σημαίνει ότι χαρακτηρίζονται από ποικιλομορφία χλωρίδας και πανίδας, πλούσια βλάστηση, ενώ ταυτόχρονα, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους (χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1974) και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους, τα καθιστούν έναν ιδιαίτερο προορισμό. Κι εδώ τα πλακόστρωτα καλντερίμια, η όμορφη πλατεία με τον πλάτανο στη μέση, τα εντυπωσιακά ηπειρώτικα αρχοντικά σπίτια με τις υπέροχες τοιχογραφίες στο εσωτερικό, οι πέτρινες βρύσες, τα γεφύρια και τα ξωκλήσια, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής, που την κάνουν βγαλμένη σαν από όνειρο.

Καρπενήσι Ευρυτανίας

Στο κέντρο του Νομού Ευρυτανίας σε υψόμετρο 960 μέτρα, το Καρπενήσι συνθέτει ένα πραγματικά αλπικό τοπίο με τις χιονισμένες βουνοκορφές, ενώ τα ρέματα, τα ποτάμια και οι λίμνες, τα εντυπωσιακά φαράγγια, τα βυζαντινά μοναστήρια και τα πανέμορφα ορεινά χωριά το ανεβάζουν επίπεδο. Στα δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής είναι η Βυζαντινή Εκκλησία Αγία Τριάδα, το Μουσείο Καρπενησίου, η Βιβλιοθήκη, η κεντρική πλατεία με τον περίφημο πλάτανο, η Εκκλησία της Παναγίας, ενώ οι πιο δραστήριοι έχετε κάμποσες επιλογές, από canoe-kayak στη λίμνη Κρεμαστών, μέχρι trekking σε ορεινά μονοπάτια, ράφτινγκ στον Ταυρωπό, τον Αχελώο και τον Τρικεριώτη και σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελούχι. Όσοι προτιμάτε την γαστρονομία από τον αθλητισμό, δοκιμάστε τηγανητή πέστροφα και μανιτάρια, κατίκι, γλυκό του κουταλιού και λίγο τσίπουρο που υπόσχεται να σας ζεστάνει για τα καλά.

πηγή