Σε απόγνωση η Βενετία με τον υπερτουρισμό – Απαγόρευση των γκρουπ τουριστών άνω των 25 ατόμων

Η Βενετία, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα απαγορεύσει από την 1η Ιουνίου του 2024 την είσοδο γκρουπ τουριστών άνω των 25 ατόμων, τα μεγάφωνα στις ομαδικές ξεναγήσεις και τις στάσεις σε στενούς δρόμους, γέφυρες ή σημεία διάβασης, για την αποφυγή σύγχυσης και όχλησης στην πόλη.

Οι νέοι κανονισμοί στοχεύουν να περιορίσουν τον μαζικό τουρισμό και τις αρνητικές επιπτώσεις του στην πόλη, όπως ο θόρυβος, και θα ισχύσουν στο κέντρο της πόλης και στα νησιά Murano, Burano και Torcello.

Ο μαζικός τουρισμός έχει προκαλέσει αλλοιώσεις στη δομή της πόλης, με το ιστορικό κέντρο και πολλά κανάλια να μην έχουν πλέον ούτε 50.000 μόνιμους κατοίκους.

Ορισμένες ημέρες κατά την υψηλή σεζόν, οι επισκέπτες ξεπερνούν αριθμητικά τους κατοίκους σε αναλογία που ξεπερνά το 2 προς 1.

Τον Σεπτέμβριο, οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να εφαρμόσουν χρέωση εισόδου στην πόλη ύψους 5 ευρώ, για επισκέπτες σύντομης διαμονής, με έναρξη εφαρμογής του μέτρου από τον Απρίλιο του 2024.

Σε έκθεση που εκπόνησε η υπηρεσία πολιτισμού της UNESCO και δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2023, εντοπίστηκε ότι ο υπερτουρισμός και η υπερανάπτυξη είναι μερικές από τις σημαντικότερες απειλές για τη Βενετία, με τις φωνές που ζητούν να ενταχθεί η πόλη στη λίστα κινδύνου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO να αυξάνονται.