Ελβετία: Δικαστική νίκη των… λύκων επί των αγροτών

Οι αγρότες των βουνών της Ελβετίας είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι.

Οι αγρότες των βουνών της Ελβετίας είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι επειδή η σφαγή των λύκων της χώρας έχει μπει στον… πάγο από τα δικαστήρια.

Όπως λένε, η προτεινόμενη σφαγή ήταν ζωτικής σημασίας για την προστασία των ζώων τους και για το μέλλον των αλπικών κοινοτήτων. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές ομάδες αντέτειναν ότι προχώρησε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι επιτρέπει ο νόμος και θα μπορούσε να αποδεκατίσει τον πληθυσμό των λύκων.

Την υπόθεση παρακολουθούν στενά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότερες, όπως και η Ελβετία, κατατάσσουν τον λύκο ως προστατευόμενο είδος, όμως ανησυχούν καθώς βλέπουν τον αριθμό των λύκων να αυξάνεται.

Υπό την πίεση των αγροτών, οι νόμοι γύρω από την προστασία τροποποιήθηκαν ελαφρώς για να επιτραπεί η θανάτωση των «προβληματικών» λύκων – αυτών που είναι γνωστό ότι επιτέθηκαν σε ζώα.

Ωστόσο, σε ένα δημοψήφισμα του 2020, οι ψηφοφόροι επιβεβαίωσαν το προστατευόμενο καθεστώς του λύκου, απορρίπτοντας προτάσεις για περαιτέρω χαλάρωση των κανονισμών για το κυνήγι.

Έκτοτε ο πληθυσμός των λύκων στην Ελβετία έχει τριπλασιαστεί φτάνοντας τους τουλάχιστον 300, με περίπου 32 αγέλες σε όλη τη χώρα.

Φέτος η κυβέρνηση ενέκρινε νέα μέτρα, επιτρέποντας στα καντόνια να εξαλείψουν, όχι μόνο προβληματικούς λύκους, αλλά ολόκληρα κοπάδια, προτείνοντας ότι μια πολύ μικρότερη ποσόστωση σε αγέλες λύκων θα ήταν πιο κατάλληλη για την Ελβετία – 12 αντί για 32.

Οι ορεινές κοινότητες αντέδρασαν με ανακούφιση, αλλά η σαρωτική σφαγή προκάλεσε τρόμο σε περιβαλλοντικές ομάδες και αμφισβητήθηκε από την παλαιότερη οικολογική οργάνωση της Ελβετίας, την Pro Natura, η οποία κατήγγειλε ότι υπερέβαινε κατά πολύ αυτό που επιτρεπόταν βάσει της ελβετικής νομοθεσίας.

«Δεν έγινε ποτέ λόγος για ποσόστωση», είπε η Νάταλι Ρουτς της Pro Natura. «Είναι ένα πολύ αντιεπιστημονικό όριο με πολιτικά κίνητρα. Δεν λαμβάνει υπόψη τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο λύκος».

Ελβετικές περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι οι επιθέσεις σε ζώα δεν έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο ο πληθυσμός των λύκων, κι αυτό είναι απόδειξη, όπως ισχυρίζονται, ότι οι φράχτες, τα τσοπανόσκυλα και οι βοσκοί αρχίζουν να λειτουργούν ως μέτρα. Έτσι προτρέπουν τους αγρότες να τα τηρήσουν.

Έως τώρα τα ελβετικά δικαστήρια συμφωνούν με τους περιβαλλοντολόγους και έχουν διατάξει τουλάχιστον μερικές από τις αγέλες, οι οποίες έχουν… αγαπησιάρικα ελβετικά ονόματα, όπως Jatzhorn, Stagias, Hauts-Forts ή Isérables-Fou, να περισωθούν.

Η ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ελβετία. Ενώ φαίνεται να τη θέλουν όλοι, στην πραγματικότητα κανείς δεν συμφωνεί για το πώς θα επιτευχθεί.

Προς το παρόν, η δικαστική μάχη πηγαίνει προς το εφετείο και η θανάτωση των λύκων παραμένει εν μέρει σε αναστολή. Μέχρι τώρα, αυτοί που χαίρονται περισσότερο στην Ελβετία είναι οι… δικηγόροι.

πηγή