Τώρα μπορείτε να απολαύσετε μια online 3D περιήγηση σε ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Από την Αθανασία Κουλέτα

Η σημασία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την ανθρωπότητα στο σύνολό της είναι τέτοια που ό,τι αφορά σε αυτόν και έρχεται στην επιφάνεια δεκαετίες μετά, αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό ιστορικό εύρημα. Το ίδιο ισχύει και με τα πολλά ναυάγια που υπάρχουν ανά τον κόσμο από την εποχή εκείνη, όπως του SS Thistlegorm, ενός βρετανικού εμπορικού ατμόπλοιου που βυθίστηκε το 1941 από ένα γερμανικό βομβαρδιστικό και θεωρείται ένα από τα καλύτερα ναυάγια για εξερεύνηση διεθνώς.

the thistlegorm project

Με αυτό το ναυάγιο, λοιπόν, ασχολείται μια ομάδα αρχαιολόγων οι οποίοι συγκέντρωσαν 24.307 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, κάτι που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν 3D απεικονίσεις του πώς μοιάζει πλέον το ναυάγιο. Επιπλέον, δημιούργησαν ένα βίντεο 360, που επιτρέπει στον κόσμο να απολαύσει online σε εικονική πραγματικότητα πώς είναι να κάνει κανείς κατάδυση στο σημείο.

the thistlegorm project

Όλη αυτή η προσπάθεια συνιστά το «Thistlegorm Project», το οποίο είναι μέρος ενός ευρύτερου θαλάσσιου αρχαιολογικού πρότζεκτ, του «Presence in the Past», με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Dr. Jon Henderson.

Πηγή