3 πράγματα που δεν ξέρατε για το χωριό του Άγιου Βασίλη

Όσοι είστε ή νιώθετε ακόμη παιδιά, ελάτε μαζί μας μια βόλτα στο Ροβανιέμι, το χωριό του Άγιου Βασίλη, για να ανακαλύψετε 3 πράγματα που δεν γνωρίζατε.

Το Ροβανιέμι είναι η μεγαλύτερη πόλη της ΕΕ
Η συνολική έκταση του Ροβανιέμι είναι πάνω από 7.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερη από τη συνολική έκταση του Παρισιού, του Λονδίνου, του Βερολίνου και της Μαδρίτης μαζί. Ταυτόχρονα, σε μια τόσο μεγάλη έκταση, ο συνολικός πληθυσμός είναι μόνο περίπου 60.000, λιγότερος από αυτόν της Ανδόρας.

Η ημέρα μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο από 2 ώρες
Η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας αλλάζει σημαντικά στις διάφορες εποχές σε περιοχές με υψηλό γεωγραφικό πλάτος. Γενικά, εντός του Αρκτικού Κύκλου και του Ανταρκτικού Κύκλου, υπάρχουν πολικές ημέρες και πολικές νύχτες. Το Ροβανιέμι βρίσκεται στην άκρη της Αρκτικής και από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, ο ήλιος δεν δύει ποτέ. Στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ωστόσο, η ημέρα κρατά λίγο παραπάνω από… 2 ώρες. Στις 22 Δεκεμβρίου 2019, για παράδειγμα, η ώρα ανατολής του ήλιου ήταν 11:08 και η ώρα δύσης του ηλίου ήταν 13:22. Η συνολική διάρκεια της ημέρας ήταν περίπου 2 ώρες και 14 λεπτά.

Υπάρχουν ταυτόχρονα δύο Άγιοι Βασίληδες στο Ροβανιέμι
Κι όμως, υπάρχουν δύο μέρη όπου μπορεί να συναντήσει κάποιος τον Άγιο Βασίλη στο Ροβανιέμι. Το ένα βρίσκεται απέναντι από το Arctic Circle Information (Joulumaantie 1) και είναι το επίσημο, ενώ το άλλο είναι μέσα σε ένα κατάστημα αναμνηστικών που ονομάζεται Christmas House (Tähtikuja 2) είναι το μη επίσημο και απέχει περίπου πέντε λεπτά από το επίσημο. Το επίσημο βρίσκεται στον 2ο όροφο και το μη επίσημο στον 1ο όροφο, όπου το επισκέπτεται και λιγότερος κόσμος. Σημειώστε ότι σε κανένα από τα δύο δεν μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία με το κινητό σας ή δική σας φωτογραφική μηχανή, αλλά αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε τη φωτογραφία σας μαζί του –η οποία κοστίζει πάνω από 25 ευρώ.

πηγή