Λιγότερα, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια το 2024, η κυρίαρχη τάση

Οι ταξιδιώτες επιλέγουν λιγότερα, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια για το 2024.

Αυτή είναι η κυρίαρχη τάση, που αναδεικνύει μελέτη της ForwardKeys, που στηρίζεται στα δεδομένα αεροπορικών  κρατήσεων.

Η εξήγηση γι αυτή την τάση:
Το κόστος του ταξιδιού αυξάνεται και οι άνθρωποι συνειδητοποιούν περισσότερο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αεροπορικών ταξιδιών. Επιπλέον, η πανδημία οδήγησε σε μια μετατόπιση των προτιμήσεων των ταξιδιωτών από συχνά σύντομα ταξίδια σε μεγαλύτερες, πιο ουσιαστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Ως αποτέλεσμα, η δημοτικότητα των σύντομων ταξιδιών (1-3 διανυκτερεύσεις) έχει μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες παγκοσμίως σε σύγκριση με τα μεσαία ταξίδια (4-13 διανυκτερεύσεις) και τα μεγάλα ταξίδια (14+ διανυκτερεύσεις). 

Η ευέλικτη εργασία οδηγεί σε ταξίδια εκτός εποχής 

Η δεύτερη τάση είναι η διαφαινόμενη ήδη αύξηση των ταξιδιών εκτός τουριστικής αιχμής λόγω της ευέλικτης και της εξ αποστάσεως εργασία. Αυτές οι νέες εργασιακές συνθήκες, που ξεκίνησαν στα χρόνια της πανδημίας, δίνουν τη δυνατότητα σε πολλά άτομα να ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα πλεονεκτήματα, βεβαίως, είναι ότι κατά τις εποχές εκτός αιχμής οι τιμές είναι χαμηλότερες, ενώ οι προορισμοί έχουν λιγότερο κόσμο.

Η μελέτη εκτιμά ότι τα ζευγάρια στις ΗΠΑ αναμένεται να ταξιδεύουν περισσότερο τις εποχές από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο και από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι “έχοντες” αντέχουν τις κρίσεις

Τρίτη τάση είναι η διαπίστωση ότι οι ταξιδιώτες με υψηλά εισοδήματα δεν επηρεάζονται από την ακρίβεια και συνεχίζουν να επιζητούν πολυτελείς υπηρεσίες και καταλύματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αμερική και τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη η ζήτηση για premium κατηγορίες καμπίνας συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι για τις οικονομικές θέσεις.

Σχετικά με την κλιματική κρίση, η μελέτη υποστηρίζει ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση της Ρόδου, όπου οι δασικές πυρκαγιές επηρέασαν ελάχιστα, καθώς μέσα σε ένα μήνα οι κρατήσεις επέστρεψαν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο,  η προβλεπόμενη άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση τα καλοκαίρια σε ζεστούς προορισμούς και να αυξήσει την ελκυστικότητα των παραδοσιακά ψυχρότερων περιοχών.

Ως προς το μέσο κρατήσεων, το 2023 σημειώθηκε άνοδος στην επιλογή ταξιδιωτικών συμβούλων, ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος στις κρατήσεις την έχουν οι διαδικτυακοί πράκτορες.

πηγή