Η κοντέσα του Ιονίου

Καίτη Βλάχου

Πανέμορφα τα νησιά του Ιονίου, με πρώτη μεταξύ ίσων την αρχόντισσα –κοντέσα, νομίζω, της ταιριάζει καλύτερα– Κέρκυρα. Φανερή σε κάθε βήμα η ενετική και δυτική επίδραση στο Nησί των Φαιάκων, από τη μουσική και την αρχιτεκτονική ώς τη γαστρονομία, με κάποιες χαρακτηριστικές ονομασίες φαγητών όπως μπουρδέτο, σαβόρο, σοφρίτο, παστιτσάδα. Υστερα απ’ όλα αυτά, ένα λικεράκι κουμ κουάτ επιβάλλεται…

♦ Κέρκυρα και Κεφαλονιά, / Ζάκυνθος και Λευκάδα / αυτά τα τέσσερα νησιά / στολίζουν την Ελλάδα (…και τα υπόλοιπα τρία φυσικά).

Σοφρίτο

1 κιλό μοσχάρι χτένι, σε φέτες
αλεύρι
1/2 φλιτζάνι λάδι
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού ξίδι
2/3 φλιτζανιού λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι

Ζητάμε από τον χασάπη να χτυπήσει τις φέτες του κρέατος, για να μαλακώσουν. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλευρώνουμε. Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τις φέτες μία μία και τις γυρίζουμε γρήγορα ίσα ίσα να σοταριστούν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε σε άλλο σκεύος. Στο ίδιο λάδι σοτάραμε τα σκόρδα κομμένα στα τέσσερα και τον μαϊντανό να μαραθούν για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση η σάλτσα τοποθετούμε το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα. Κατά διαστήματα γυρνάμε το κρέας προσεκτικά για να μην κολλήσει.

Μπουρδέτο

1 κιλό μπακαλιάρο ή σκορπιό ή γαλέο, σε φέτες

1/2 φλιτζάνι λάδι
3 κρεμμύδια
400 γραμμ. τριμμένες ντομάτες
1 πιπερίτσα κόκκινη, καυτερή
αλάτι, πάπρικα
χυμό ενός μέτριου λεμονιού

Βάζουμε το λάδι σε πλατύ, βαθύ τηγάνι. Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, μισό φλιτζάνι νερό, αλάτι, αρκετή πάπρικα και την κόκκινη πιπερίτσα. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και προσθέτουμε τις φέτες ψαριού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Γυρίζουμε προσεκτικά τις φέτες ψαριού και όταν ψηθούν σβήσουμε το μάτι και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.

Λικέρ κουμ κουάτ

1 κιλό κουμ κουάτ
1 λίτρο βότκα ή ρακή ή κονιάκ

800 γραμμ. ζάχαρη 

600 γραμμ. νερό 


Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία.
Τα βάζουμε σε μεγάλο δοχείο (3 λίτρων) με καπάκι και ρίχνουμε το αλκοόλ. Κλείνουμε το δοχείο και το αποθηκεύουμε για τρεις εβδομάδες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο.
Φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε στα κουμ κουάτ. Κλείνουμε το δοχείο και το αφήνουμε για άλλη μία εβδομάδα. Σουρώνουμε το λικέρ
χρησιμοποιώντας τούλι ή φίλτρο καφέ σε γυάλινα μπουκάλια και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Κερκυραϊκή πουτίγκα

2 κουταλιές βούτυρο
500 γραμμ. μπαγιάτικο ψωμί ή κέικ ή τσουρέκι
50 γραμμ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
50 γραμμ. σταφίδες
+ λίγες για την επιφάνεια
4 αυγά
180 γραμμ. ζάχαρη
1/3 κουταλιού σκόνη κανέλας
500 γραμμ. γάλα
ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού
λίγο αλάτι
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

Αλείφουμε ένα πυρέξ με το βούτυρο. Κόβουμε σε μπουκιές το ψωμί ή ό,τι άλλο χρησιμοποιήσουμε, και απλώνουμε το 1/3. Πασπαλίζουμε με τις μισές σταφίδες και τις μισές σταγόνες σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Σκεπάζουμε με ψωμί. Χτυπάμε σε μπολ με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσουμε κέικ ή τσουρέκι, βάζουμε 30-40 γραμμ. λιγότερη ζάχαρη) και την κανέλα. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, συνεχίζοντας το χτύπημα και προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα. Ρίχνουμε το μισό μείγμα στο πυρέξ και μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε και το υπόλοιπο. Ψήνουμε την πουτίγκα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, ως εξής: Βάζουμε σε μεγάλο ταψί το πυρέξ. Ρίχνουμε νερό στο ταψί, να φτάνει λίγο πάνω από τη μέση του πυρέξ και τα βάζουμε στο φούρνο. Θέλει περίπου 50 λεπτά ψήσιμο. Σερβίρουμε την πουτίγκα ζεστή ή χλιαρή, πασπαλίζοντας ζάχαρη άχνη από πάνω.

πηγή