Ξηρόμερο, Κάλαμος και Καστός δεν θέλουν άλλα κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών – ΦΩΤΟ

Πομώνης Γιάννης

Δυναμική κινητοποίηση έκαναν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην Πάτρα, κάτοικοι και φορείς του Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού, ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι ο τρόπος με τον οποίο κάτοικοι των περιοχών αυτών ζητούν την άμεση ακύρωση της “Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών” στις Εχινάδες Νήσους και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, που σύμφωνα με τους ίδιους θα οδηγήσει σε επέκταση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα των ιχθυοαποθεμάτων των παράκτιων περιοχών.

Μετά την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος (Ιανουάριος 2023) για την ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, μεταφέρονται υπάρχουσες μονάδες από την τοποθεσία Διόνι Μεσολογγίου κοντά στο παραλιακό μέτωπο Αστακού – Μύτικα με την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, καταλαμβάνοντας 20 στρέμματα θαλάσσιου και χερσαίου χώρου.

Σύμφωνα με τους κατοίκους υπάρχουν ήδη περιβαλλοντικές επιπτώσεις απ’ αυτούς τους σχεδιασμούς στην χορταριασμένη και θολή θάλασσα, από τα περισσεύματα των διατροφικών σκευασμάτων και των περιττωμάτων της ιχθυοκαλλιέργειας, την ορατή θόλωση των θαλάσσιων υδάτων, τη νέκρωση του βυθού, όχι μόνο κάτω απ’ τις δεξαμενές και τα κλουβιά, αλλά και σε ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες.

Όλη αυτή κατάσταση, έχει προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση αλλά και την εύλογη αγωνία των κατοίκων. Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής που βιώνουν την τραγική περιβαλλοντική υποβάθμιση -ειδικά της θάλασσας- από τις ήδη υπάρχουσες μονάδες, είναι ανάστατοι και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την αποτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος. Πρόκειται άλλωστε για περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, αφού μόνο σε Αστακό – Εχινάδες – Καστό – Κάλαμο, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, γίνεται το 18-20% της συνολικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας.

πηγή