5 ξεχωριστά μονοπάτια για hiking στην Ελλάδα

Πέντε πεζοπορικές διαδρομές μοναδικής ομορφιάς στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα

Με περισσότερες από 1.200 προστατευόμενες περιοχές, και μια βιοποικιλότητα από τις πιο πλούσιες της Ευρώπης, η Ελλάδα μας δίνει τη δυνατότητα να περπατήσουμε σε μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια, ανάμεσα σε δάση και σε βουνά με φιλόξενα καταφύγια, δίπλα σε λίμνες και ποτάμια, εγκαταλελειμμένα χωριά ή μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Δεν είναι όλα τα μονοπάτια σηματοδοτημένα και φροντισμένα, ωστόσο υπάρχουν άπειρες ευδιάκριτες διαδρομές, και στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα, για ημερήσιες πεζοπορίες που συνδυάζονται με εκδρομές σε γραφικά χωριά, βυζαντινές εκκλησίες, πετρόχτιστα γεφύρια, πηγές και νερόμυλους.

Για αυτές τις πεζοπορίες δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερο εξοπλισμό. Αρκούν ένα ζευγάρι ελαφριά παπούτσια πεζοπορίας, άνετα ρούχα που δεν συγκρατούν τον ιδρώτα και τουλάχιστον 1 με 1,5 λίτρο νερό. Τα υπόλοιπα είναι αυτονόητα. Ενημερωνόμαστε για την πρόβλεψη του καιρού προτού ξεκινήσουμε, δεν περπατάμε μόνοι ή μόνες αν δεν έχουμε εμπειρία, δεν αφήνουμε την πεπατημένη και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο πέρασμά μας. Είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας να προστατέψουμε αυτή την κληρονομιά, κρατώντας ζωντανά αλλά και καθαρά τα μονοπάτια που μας ταξιδεύουν στις κρυμμένες ομορφιές της χώρας.

Η πεζοπορία στη φύση μειώνει το άγχος, κάνει καλό στην καρδιά και μας ανταμείβει με απίστευτα τοπία που συχνά δεν έχουμε την ευκαιρία να δούμε από τους αυτοκινητόδρομους. Επιλέξαμε πέντε ξεχωριστές διαδρομές από 3 έως 12 χιλιόμετρα στην ορεινή Αρκαδία, την Ήπειρο, αλλά και τα Κύθηρα, τη Χίο και την Άνδρο, για να συνδυάσουμε το hiking με ταξίδια που μας φέρνουν πιο κοντά στον φυσικό αλλά και τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας.

1. Στεμνίτσα – Φαράγγι ποταμού Λούσιου – Δημητσάνα: 5 ώρες

Το φαράγγι του ποταμού Λούσιου και η Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Στεμνίτσας. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Ένα από τα λίγα πιστοποιημένα από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων ελληνικά μονοπάτια, το «Μονοπάτι του Μαινάλου» είναι μια διαδρομή 75 χιλιομέτρων που διασχίζει το φαράγγι του ποταμού Λούσιου και τα βουνά της Γορτυνίας στην ορεινή Αρκαδία. Αυτό το πανέμορφο και πολιτιστικά πλούσιο μονοπάτι, που ενώνει εννέα ιστορικούς οικισμούς της Γορτυνίας, χωρίζεται σε 8 μικρότερες διαδρομές.

Μπορείτε να επιλέξετε τη διαδρομή των περίπου 12 χιλιομέτρων που ενώνει δυο δημοφιλείς προορισμούς της ορεινής Αρκαδίας, τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα. Πρόκειται για μια πεζοπορία μέτριας δυσκολίας, διάρκειας περίπου 5 ωρών, που ξεκινά από τη Στεμνίτσα, το καταπράσινο χωριό των αργυροχρυσοχόων, περνά από το ιστορικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, τη χαράδρα του ποταμού Λούσιου (που πήρε το όνομά του από τις Μαιναλίδες Νύμφες που έλουζαν τον μικρό Δία), τα μοναστήρια του Προδρόμου, την Παλαιά και τη Νέα Μονή Φιλοσόφου. Η διαδρομή καταλήγει στους Νερόμυλους και τους Μπαρουτόμυλους που έκαναν γνωστή σε όλη την Ελλάδα τη Δημητσάνα.

Για περισσότερες πληροφορίες, menalontrail.eu

2. Κύθηρα: Μυλοπόταμος – Κάτω Χώρα – Μυλοπόταμος: 2,5 ώρες

Το μονοπάτι των νερόμυλων καταλήγει στο Ενετικό Κάστρο της Κάτω Χώρας. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Eνα εξίσου εντυπωσιακό μονοπάτι, αλλά σε χαμηλότερο υψόμετρο, είναι αυτό που διασχίζει τη χαράδρα του Μυλοπόταμου στα Κύθηρα. Μια κυκλική διαδρομή 4,8 χιλιομέτρων, αρκετά εύκολη, μέσα από πλατάνια, καταρράκτες, νερόμυλους και ξωκλήσια, που θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε σε νησί.

Το μονοπάτι αυτό των νερόμυλων, λιθόστρωτο στο μεγαλύτερο μέρος του, περνά από τον καταρράκτη της Φόνισσας, τον μύλο του Φιλιππή, που είναι ο μόνος ανακαινισμένος και λειτουργικός από τους 23 μύλους της περιοχής, τα πέτρινα γεφύρια της πλαγιάς των νερόμυλων, και το ξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, για να καταλήξει στο Ενετικό Κάστρο της Κάτω Χώρας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές του νησιού που μαζί με τα υπόλοιπα μονοπάτια των Κυθήρων, είναι τα πρώτα στην Ελλάδα που έχουν πιστοποιηθεί με το διεθνές σήμα «Green Flag Trails» του μη κερδοσκοπικού οργανισμού World Trails Network.

Για περισσότερες πληροφορίες και χάρτες, kytheratrails.gr

3. Πάπιγκο – Δρακόλιμνη: 4,5 ώρες

H Δρακόλιμνη της Τύμφης. (Φωτογραφία: Unsplash)

Το Μικρό Πάπιγκο είναι ένα από τα πιο όμορφα Ζαγοροχώρια της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης και ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου. Από εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδρομή 8,5 χιλιομέτρων με προορισμό τη Δρακόλιμνη της Τύμφης ή της Γκαμήλας που είναι από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές αλπικές λίμνες της Ελλάδας.

Θα ξεκινήσετε από ένα καταπράσινο τοπίο με θέα τους βράχινους Πύργους της Αστράκας, ανηφορίζοντας προς το ομώνυμο καταφύγιο. Στη συνέχεια θα περάσετε από τη μικρή λίμνη Ξερόλουτσα στα 1.750 μέτρα στο οροπέδιο Λάκα του Τσουμάνη, κι από κει μετά από μια τελική ανηφόρα στα 2.050 μέτρα θα σας περιμένει η θρυλική Δρακόλιμνη. Το γύρω τοπίο είναι γυμνό αλλά η θέα στα γύρω βουνά εντυπωσιακή.

4. Ανδρος: Μένητες κυκλική διαδρομή: 1 ώρα και 15 λεπτά

Οι μαρμάρινες «πηγές των λιονταριών». (Φωτογραφία: Shutterstock)

Η Άνδρος είναι ένα πράσινο Κυκλαδονήσι με ένα πολύ αξιόλογο και εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών που ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα. Εδώ και αιώνες, μέχρι να αποκτήσει οδικό δίκτυο, τα μονοπάτια αυτά συνέδεαν τα λιμάνια με τα διάφορα χωριά και τους τόπους λατρείας του νησιού. Σήμερα, πολλά από τα μονοπάτια της Άνδρου έχουν πιστοποιηθεί από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων κι έχουν γίνει γνωστά χάρη στη δράση της ομάδας εθελοντών Andros Routes.

Ένα από αυτά, διασχίζει την εύφορη κοιλάδα των Μενήτων, στο κέντρο περίπου της Άνδρου, στο πιο πράσινο μέρος του νησιού. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη κυκλική διαδρομή ανάμεσα σε πλατάνια, καρυδιές και τρεχούμενα νερά. Θα ξεκινήσετε από τις εντυπωσιακές μαρμάρινες «πηγές των λιονταριών», θα δείτε την εκκλησία της Παναγιάς Κουμούλου, τα πυργόσπιτα της κοιλάδας και τα ερείπια ενός νερόμυλου κατά μήκος της χαράδρας. Η διαδρομή έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αρκεί να προσέξετε να μη γλιστρήσετε στο στενό κομμάτι που εκτείνεται παράλληλα με το ρέμα Κουμούλου, στο κομμάτι από Μένητες έως Μεσαριά.

Για περισσότερες πληροφορίες, androsroutes.gr

5. Χίος: Νέα Μονή – Άγιοι Πατέρες – Νέα Μονή: 2 ώρες

Tο Μοναστήρι της Νέας Μονής. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Μπορεί το νησί της Χίου να είναι περισσότερο γνωστό για τα Μαστιχοχώρια του νότου, αλλά η ορεινή βόρεια Χίος έχει μια ιδιαίτερα άγρια ομορφιά που δεν συναντάμε σε πολλά νησιά. Ξεχωρίζουν τα μονοπάτια του Πελινναίου ή Πεληναίου, που είναι ένα από τα πιο ψηλά βουνά του Αιγαίου με την κορυφή του να αγγίζει τα 1.297 μέτρα, του Όρους, της Αμανής, αλλά και το «μονοπάτι του Ομήρου» στο λεγόμενο οροπέδιο του Αίπους.

Λίγο πιο νότια, στο κέντρο του νησιού, βρίσκεται ένα μονοπάτι που αξίζει να περπατήσετε, τόσο για τον γεωφυσικό όσο και για τον πολιτιστικό πλούτο του. Είναι το Μονοπάτι που συνδέει το Μοναστήρι της Νέας Μονής, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για τα μοναδικά ψηφιδωτά του, με τη Σπηλιά των Αγίων Πατέρων. Η κυκλική αυτή διαδρομή έχει μήκος 5,7 χιλιόμετρα, ακολουθεί το καλογερικό πετρόχτιστο μονοπάτι και προσφέρει μια εξαιρετική θέα τόσο στην πόλη της Χίου και τα μικρασιατικά παράλια όσο και στην κοιλάδα της Νέας Μονής που είναι χαρακτηρισμένο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Για περισσότερα, chioshiking.gr

πηγή