Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο το 2023: Χρονιά με τα περισσότερα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Ο Νοέμβριος 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας κατά μέσο όρο από την αρχή της βιομηχανικής περιόδου, διαπίστωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καταγραφής της ατμόσφαιρας Copernicus.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και αυτό γίνεται εμφανές κάθε χρόνο και περισσότερο, από τα ρεκόρ στις τιμές που καταγράφει ο υδράργυρος κάθε μήνα μέχρι τις ακραίες καταστροφές από τα αυξανόμενα σε αριθμό και ένταση καιρικά φαινόμενα.

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τη Γη, Copernicus, διαπίστωσε ότι το 2023 ήταν η θερμότερη κατά μέσο όρο χρόνια στην καταγεγραμμένη ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς περιλαμβάνει έξι μήνες με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τα προηγούμενα ρεκόρ, οι οποίοι μοιράζονται σε δύο εποχές.

Μάλιστα, οι ανοδικές τιμές καταγράφονται εδώ και έξι μήνες (συγκριτικά με το ίδιο διάστημα για το 2022). Συγκεκριμένα, ο Νοέμβριος έγινε ο έκτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο συνετρίβησαν τα ρεκόρ για τον υδράργυρο, ανακοίνωσε σήμερα το Copernicus και εκτίμησε. στην εκπνοή του έτους, ότι το 2023 θα είναι η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στην ιστορία.

Ο περασμένος μήνας, με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης να φθάνει τους 14,22°C  στην επιφάνειά της, ξεπέρασε κατά 0,32°C το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ, που καταγράφτηκε τον Νοέμβριο του 2020.

Μάλιστα, η 17η Νοεμβρίου ήταν η πρώτη μέρα από την έναρξη της βιομηχανικής περιόδου που η πλανητική θερμοκρασία «έσπασε» το φράγμα των 2°C, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus.

Το πιο θερμό φθινόπωρο στην ιστορία

Ο Νοέμβριος του 2023 ήταν εξάλλου κατά 1,75°C πιο θερμός από τον μέσο όρο οποιουδήποτε αντίστοιχου μήνα της περιόδου 1850-1900, όπως ορίζεται η προβιομηχανική εποχή.

Το φθινόπωρο του βόρειου ημισφαιρίου (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) ήταν επίσης το πιο ζεστό στην ιστορία «με μεγάλη διαφορά», με τη θερμοκρασία στους 15,3°C , δηλαδή αυξημένη κατά 0,88°C σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

«Το 2023 συμπεριλαμβάνει πλέον έξι μήνες και δυο εποχές που έσπασαν ρεκόρ. Αυτός ο ασυνήθιστος Νοέμβριος, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαμε δυο μέρες που οι θερμοκρασίας ήταν 2 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σημαίνει πως το 2023 (σ.σ. θα) είναι το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S), στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

| ΕUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Από τον Ιανουάριο, η μέση θερμοκρασία είναι η υψηλότερη που καταγράφτηκε ποτέ κατά τους πρώτους 11 μήνες οποιασδήποτε χρονιάς: 1,46°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900 και 0,13°C πάνω από τους έντεκα πρώτους μήνες του 2016, της πιο θερμής χρονιάς στην ιστορία μέχρι φέτος.

«Όσο οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να μεγεθύνονται, δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που βλέπουμε φέτος. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και οι συνέπειες των κυμάτων καύσωνα και των ξηρασιών», προειδοποίησε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της C3S.

«Βράζουν» και οι ωκεανοί

Το κυκλικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο συνεχίζει να τροφοδοτεί την αύξηση των θερμοκρασιών το 2023 και ακόμη -μέχρι τώρα- δεν έχει φτάσει στο απόγειό του. Τον Νοέμβριο του 2023 η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών ήταν επίσης ιστορικά η υψηλότερη καταγεγραμμένη αυτή την περίοδο του χρόνου, 0,25°C υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Νοέμβριο του 2015. Το ρεκόρ προστίθεται σε αυτά που καταρρίφθηκαν συνεχόμενα από τον Απρίλιο.

ID 125994055 © Nikita Oryshchak | Dreamstime.com

Στην Αρκτική η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η έκταση της επιφάνειας του πάγου στην Αρκτική κατέγραψε το 8ο μηνιαίο ελάχιστο φέτος τον Νοέμβριο, συρρικνώθηκε σε επίπεδο 4% κάτω του μέσου όρου.

Στην Ανταρκτική, η επιφάνεια του πάγου τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, 9% κάτω από τον μέσο όρο, πάντα σύμφωνα με το παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

AP Photo/Natacha Pisarenko

Αλλά και η ξηρασία καλά κρατεί. Τον περασμένο μήνα συνέχισε να πλήττει πολλές περιοχές των ΗΠΑ, της κεντρικής και της ανατολικής Ασίας αι έγινε περισσότερο αισθητή στη νότια Αμερική. Αντίθετα, στην Ευρώπη ο καιρός ήταν πιο υγρός, καθώς υπήρξε ιδίως η εκδήλωση της καταιγίδας Κίραν, που έφερε εκτεταμένες βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της.

πηγή