Κοντά σε συμφωνία «σταθμό» για τα σκουπίδια της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα σημαντικό βήμα την Παρασκευή, στην προσπάθεια να σταματήσει να στέλνει τα πλαστικά της σκουπίδια σε φτωχές χώρες.

Σύμφωνα με τη δοκιμαστική συμφωνία, οι 27 χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να εξάγουν τα πλαστικά τους απορρίμματα σε χώρες εκτός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης των πλούσιων χωρών.

Το κείμενο πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα τόσο από το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.

Μόνο το ένα τρίτο των πλαστικών απορριμμάτων στην Ευρώπη ανακυκλώνεται και το ήμισυ του πλαστικού που συλλέγεται για ανακύκλωση εξάγεται για επεξεργασία σε χώρες εκτός ΕΕ.

«Η ΕΕ θα αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για τα πλαστικά της απορρίμματα απαγορεύοντας τις εξαγωγές της σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ», δήλωσε η Pernille Weiss, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Για άλλη μια φορά, ακολουθούμε το όραμά μας ότι τα απόβλητα είναι πόρος όταν διαχειρίζονται σωστά, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία».

Επιπλέον, οι εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ «θα υπόκεινται σε αυστηρότερους όρους, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης εφαρμογής της διαδικασίας προηγούμενης γραπτής ειδοποίησης και συναίνεσης και στενότερης παρακολούθησης της συμμόρφωσης», ανέφερε το Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε καθώς διεξάγονται στην Κένυα διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για μια συμφωνία με στόχο τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά.

Η Επιτροπή της ΕΕ είπε ότι οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια ομάδα για τον συντονισμό της δράσης των χωρών μελών για να διασφαλίσουν ότι οι παράνομες αποστολές εντοπίζονται και αποτρέπονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έχει αυξηθεί από 1,5 εκατομμύρια τόνους το 1950 σε 359 εκατομμύρια τόνους το 2018. Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, το 55% των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών θα πρέπει να ανακυκλώνεται έως το 2030.

πηγή