Πόλη 13 εκατ. κατοίκων «έκλεισε» λόγω της ασφυκτικής ατμοσφαιρικής πίεσης

Έξαρση σε Πακιστάν και Ινδία

Η Λαχόρη είναι η τελευταία μεγαλούπολη που «έκλεισε», καθώς η ρύπανση «πνίγει» περιοχές της νότιας Ασίας, όπου σχεδόν 50 εκατ. άνθρωποι αναπνέουν τοξικό αέρα εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη του Πακιστάν – με περισσότερους από 13 εκατομμύρια κατοίκους – έκλεισε τα σχολεία και έκλεισε δημόσια πάρκα, εμπορικά κέντρα και γραφεία, αφού ο δείκτης ποιότητας του αέρα (AQI) αυτή την εβδομάδα αυξήθηκε σε πάνω από 400, σύμφωνα με το IQAir. Ο αριθμός αυτός θεωρείται “επικίνδυνος” από την ελβετική εταιρεία παρακολούθησης του αέρα.

Οι αρχές της επαρχίας Παντζάμπ του Πακιστάν επέβαλαν “έκτακτη ανάγκη για το περιβάλλον και την υγεία” σε τρεις πόλεις – την Γκουτζρανβάλα και τη Χαφιζαμπάντ εκτός από τη Λαχόρη – μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής υπουργός της Μοχσίν Νακβί. Στις τρεις πόλεις μαζί ζουν περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η έξαρση της ρύπανσης στο Πακιστάν έρχεται μετά τη γειτονική Ινδία που είδε το νέφος να καλύπτει την πρωτεύουσά της, το Νέο Δελχί, την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ψυχρότερες θερμοκρασίες παγίδευσαν τα σωματίδια ρύπανσης, δημιουργώντας μια τοξική ομίχλη που έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα.

Παραδοσιακά, προς το τέλος του έτους, μετά τη χειμερινή συγκομιδή, εκατομμύρια αγρότες καθαρίζουν τα άχυρα του ρυζιού που έχουν απομείνει, βάζοντας φωτιά στα χωράφια για να προετοιμάσουν την επερχόμενη σοδειά σιταριού. Αυτό, σε συνδυασμό με τη ρύπανση από τα οχήματα και τη βιομηχανική ρύπανση, δημιούργησε άφθονες ποσότητες αιθαλομίχλης στις βόρειες ινδικές πολιτείες Χαριάνα, Παντζάμπ, Ούταρ Πραντές και Νέο Δελχί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε αυτή την εβδομάδα τις αρχές στα κρατίδια που περιβάλλουν το Νέο Δελχί να σταματήσουν τους αγρότες να καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών, ενώ παράλληλα απαγόρευσε τη χρήση κροτίδων σε εθνικό επίπεδο ενόψει της επερχόμενης γιορτής Diwali αυτό το Σαββατοκύριακο.

πηγή