Τι κάνει ένα ξενοδοχείο το καλύτερο στον κόσμο

Το «καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο» χτίστηκε από έναν Πάπα και το επισκεπτόταν τακτικά ένας από τους πιο διάσημους συνθέτες όπερας της Ιταλίας. Το έχουν επισκεφτεί ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. 

Το Passalacqua που βρίσκεται στη λίμνη Κόμο, πήρε την πρώτη θέση στο World’s 50 Best Hotels. Οι κριτές – μια ομάδα ειδικών του κλάδου – προτίμησαν αυτό το οικογενειακό ακίνητο 24 σουιτών αντί για ένα που διευθύνεται από ένα μεγάλο brand.

Υπάρχουν χιλιάδες πολυτελή ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, αλλά μόνο ένα Passalacqua. Αποτίει φόρο τιμής σε έναν άλλο χρόνο και τόπο και –μέσα από ένα εξαιρετικό ταξίδι– μεταφέρει όσους το επισκέπτονται, εκεί, μεταδίδει το CNN.

Ο Silvio Vettorello, γενικός διευθυντής, αποδίδει τη νίκη σε τρία μοναδικά χαρακτηριστικά. «Meraviglia [έκπληξη]: αυτή η αίσθηση δέους που νιώθεις σε ένα μέρος που είναι όλα όσα φανταζόσασταν και όμως εξακολουθεί να καταφέρνει να σας εκπλήξει και να σας εκπλήξει. Storia [ιστορία]: η ιστορία ενός αρχοντικού του 18ου αιώνα που –ακόμα και με τους απόηχους μιας περασμένης εποχής– σας κάνει τόσο εύκολα να αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας. Και famiglia [οικογένεια] – με κάθε έννοια, αλλά ιδιαίτερα μια που περιλαμβάνει εκατό απίστευτους ανθρώπους που κάθε μέρα δίνουν τα πάντα για να κάνουν μαγικά για τους καλεσμένους μας, φροντίζοντας κάθε όνειρο να γίνει πραγματικότητα – δικό τους και δικό μας».

Το Passalacqua άνοιξε τις πόρτες του το 2022 μετά από τρία χρόνια ανακαίνισης. Οι ιδιοκτήτες, η οικογένεια ντόπιων De Santis, δεν είναι ξένοι στην πολυτελή φιλοξενία, αφού κατέχουν και το Grand Hotel Tremezzo επίσης στο Κόμο, γνωστό για την πισίνα του.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας που έχει το ξενοδοχείο, Valentina De Santis, αναφέρει ότι κάθε λεπτομέρεια είναι μοναδική για εκείνη. Όπως τα πολύτιμα μάρμαρα που προέρχονται από την Καρράρα και τη Βερόνα, οι εντυπωσιακοί πολυέλαιοι από το Murano’s Barovier & Toso, οι βενετσιάνοι καθρέφτες και τα βελούδινα κλινοσκεπάσματα από ίνες ξύλου Beltrami.

Υπάρχουν επτά στρέμματα με κήπους με θέα στη λίμνη, σχολαστικά περιποιημένοι, όπου ακούγονται οι ήχοι των συντριβανιών. 

Οι επισκέπτες περνούν το χρόνο τους εκεί πίνοντας ένα ποτό, κάνοντας γιόγκα ή χαλαρώνοντας δίπλα στην πισίνα με ζωηρά vintage prints από τη μιλανέζικη μάρκα La Double J.

«Καθώς περνάς από τις μπροστινές πύλες, μπαίνεις σε έναν διαφορετικό κόσμο – έναν κόσμο που μπορεί να μην θέλεις να φύγεις», υπογραμμίζει η De Santis.

«Είναι ήσυχο και ιδιωτικό, αλλά λίγα βήματα μακριά από το πολυσύχναστο χωριό Μολτράσιο. Ανοίγοντας τις πόρτες και εξερευνώντας περάσματα οδηγείται κανείς σε υπέροχα δωμάτια και θέα αιώνων στη λίμνη Κόμο. Έχει ζωγραφισμένα ταβάνια με σύννεφα γεμάτα θεούς και θεές. Αλλά μια από τις πιο απολαυστικές εκπλήξεις είναι οι υπόγειες σήραγγες με πέτρα που οδηγούν από τη βίλα στη λίμνη. Τα τούνελ είναι γεμάτα μυστήριο και ίντριγκα».

Περπατώντας στους μεγαλοπρεπείς κήπους και κοιτάζοντας τη λίμνη, δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, πως ήταν παλιά εκεί, ειδικά μόλις δύσει ο ήλιος και ανάψουν τα λαμπερά φώτα του κήπου. Το 1787 ο κόμης Passalacqua – από τοπική οικογένεια ευγενών – απέκτησε τη βίλα. Με τακτικές σκηνές, με άμαξες που πηγαινοέρχονταν και μουσικά όργανα να παίζουν μέχρι τη νύχτα, έγινε γρήγορα μια μεγάλη παιδική χαρά για την αριστοκρατία. Όπως και ο κόμης, η οικογένεια De Santis είδε κάτι πέρα από το ιδιαίτερο σε αυτούς τους χώρους.

Το 1837, ο Vincenzo Bellini – τακτικός επισκέπτης της βίλας – συνέθεσε την όπερά του «La Sonnambula» (Ο υπνοβάτης), μια βασανισμένη ιστορία ανεκπλήρωτων επιθυμιών και υπνοβασίας ενώ κατοικούσε εκεί. 

Φυσικά, όλη αυτή η πολυτέλεια έχει ένα τίμημα. Τα δωμάτια χωρίς θέα στη λίμνη ξεκινούν από 1.300 ευρώ ανά διανυκτέρευση ή 1.700 ευρώ για θέα τον Νοέμβριο – την περίοδο με τις χαμηλότερες τιμές. Το καλοκαίρι οι τιμές φτάνουν στα 2.300 ευρώ για ένα απλό δωμάτιο χωρίς θέα στη λίμνη ή στα 3.200 για το φθηνότερο δωμάτιο με θέα. 

Ερωτηθείσα τι έχει το ακίνητο συγκεκριμένα που δεν έχει κανένα άλλο μέρος στον κόσμο και η Valentina σημειώνει, «Είναι ένα μέρος με θαύματα που δημιουργούνται από την καρδιά».

πηγή