Πανδημία για τα αμφίβια είδη- Σχεδόν τα μισά βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό

Σχεδόν τα μισά (41%) αμφίβια είδη του πλανήτη βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Η κλιματική αλλαγή και αρκετές θανατηφόρες ασθένειες έχουν βυθίσει αυτή την ομάδα σπονδυλωτών σε μια «μαζική πανδημία», σύμφωνα με τη μεγάλη επιστημονική έκθεση για την κατάσταση των αμφιβίων στον κόσμο που δημοσιεύτηκε σήμερα από το περιοδικό Nature, με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό ερευνητών.

Η έρευνα συντονίζεται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Αυτή είναι η δεύτερη ανασκόπηση της κατάστασης των αμφιβίων, αφού η πρώτη, το 2004, σήμανε κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση των πληθυσμών τους.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν σχεδόν 9.000 είδη, 2.286 από αυτά που μελετήθηκαν για πρώτη φορά, και διαπίστωσαν ότι το 41% ​​βρίσκεται σε κίνδυνο, γεγονός που δίνει σε αυτή την ομάδα ζώων τον θλιβερό τίτλο των πιο απειλούμενων στον πλανήτη, ακολουθούμενη από τα θηλαστικά (26, 5% είδη υπό εξαφάνιση), ερπετά (21,4%) και πτηνά (12,9%).

Από τα γνωστά είδη, σχεδόν 200 έχουν ήδη καταγραφεί ως εξαφανισμένα.

Αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, καθώς πρόκειται για ζώα που δεν έχουν μελετηθεί καλά πολλά είδη είναι «αόρατα» σε αυτήν την αξιολόγηση επειδή δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί, προειδοποιεί σε μια συνέντευξη στην EFE μία από τους συγγραφείς, η ερευνήτρια στο Βιολογικό Σταθμό Doñana, Celsa Señaris.

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή τη μαζική απώλεια αμφιβίων;

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η κύρια απειλή είναι η κλιματική αλλαγή.Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να μετακινηθούν ή να λάβουν ορισμένα μέτρα ενόψει της μεγαλύτερης έντασης και συχνότητας ξηρασίας, υπερβολικής ζέστης, τυφώνων ή δασικών πυρκαγιών, τα αμφίβια δεν έχουν αυτή την ικανότητα, είναι «αιχμάλωτοι του κλίματος», λέει η Jennifer Luedtke, συντονίστρια του η ομάδα εργασίας της IUCN Red List of Amphibians, σε συνέντευξη Τύπου.

Για να εξηγήσει αυτή την «κλιματική αιχμαλωσία», η Señaris καταφεύγει στο κοντινό παράδειγμα της Doñana, όπου η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα στα έλη, η Santa Olalla, έχει σχεδόν στεγνώσει εδώ και δύο χρόνια, αφήνοντας τα αμφίβια χωρίς υδάτινο περιβάλλον για την αναπαραγωγή.

«Μιλάμε για ζώα με πολύ σύντομο κύκλο ζωής, τα οποία ζουν το πολύ 2 ή 3 χρόνια και δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε δύο χρόνια σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντικατάσταση νέων ατόμων, κάτι που οδηγεί σε κατάρρευση πληθυσμών και αυτό, του φυσικού συστήματος όπου ζουν», αναφέρει ο ερευνητής στο Βιολογικό Σταθμό Doñana-CSIC.

Οι απειλές που επιβαρύνουν τα αμφίβια έχουν μεγάλες ομοιότητες με αυτές των ανθρώπων: εκτός από την κλιματική αλλαγή, οι πληθυσμοί τους έχουν ήδη αποδεκατιστεί από μια μεγάλη «πανδημία» και στην περίπτωση των αμφιβίων βρίσκονται στο δρόμο για να καταστραφούν σε ένα δευτερόλεπτο.

«Η διαφορά με τον Covid είναι ότι η ανθρώπινη θνησιμότητα είναι περίπου ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και οι πανδημίες των αμφιβίων εξαλείφουν το 100% των γενεαλογιών και δεν υπάρχει τρόπος να λυθούν με εμβόλιο», λέει η Señaris.

Ο πρώτος γνωστός «covid» αμφίβιων ήταν ο μύκητας «Batrachochytrium dendrobatidis», ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 βρέθηκε να είναι η αιτία της μαζικής θνησιμότητας των πληθυσμών βατράχων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, όπου έχει φέρει την επιδημία στο χείλος του γκρεμού. Εξαφάνιση του κοινού φρύνου μαίας, στη Μαδρίτη, ή του φρύνου μαιών των Βαλεαρίδων.

Η δεύτερη «πανδημία» προκαλείται από μια άλλη θανατηφόρα ασθένεια που οφείλεται στον μύκητα «Bsal» που σκοτώνει τις σαλαμάνδρες στην Ασία και την Ευρώπη.

«Είναι θέμα χρόνου να γίνει η δεύτερη γνωστή πανδημία για τα αμφίβια», λέει ο Luedtke.

Σε αυτό το θανατηφόρο κοκτέιλ προστίθενται και άλλες απειλές, όπως η απώλεια και η υποβάθμιση των οικοτόπων ή η ρύπανση.

Οι επιστημονικές προβλέψεις για τα αμφίβια δεν είναι αισιόδοξες και «ακριβώς όπως τα καναρίνια στα ανθρακωρυχεία, μας προειδοποιούν ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να είναι επιβλαβείς για τη ζωή», τονίζει ο ερευνητής της CSIC.

«Τα αμφίβια είναι δείκτες της υγείας των οικοσυστημάτων, λόγω της ευαισθησίας που έχουν όταν αλλοιώνεται το περιβάλλον και επιτελούν ζωτικές λειτουργίες, όπως η μεταφορά θρεπτικών ουσιών από το υδάτινο στο χερσαίο περιβάλλον ή ο έλεγχος των εντόμων», προσθέτει μια άλλη από τις συγγραφείς, η Patricia Burrowes, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο.

«Τα αμφίβια είναι αρπακτικά ασπόνδυλων και θηραμάτων, ο ρόλος τους είναι τόσο σημαντικός στη ροή των θρεπτικών ουσιών σε ένα οικοσύστημα που, αν λείπουν, είναι σαν να ξεκολλάει μέρος των νημάτων του υφάσματος ενός φορέματος: το ίδιο το φόρεμα θα να τελειώσει».

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η προστασία και η διατήρηση των πληθυσμών των αμφιβίων σημαίνει επίσης καταπολέμηση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Συμφωνούν ότι έχουμε ακόμα χρόνο να σταματήσουμε την απώλεια τους. «Δεν είναι πολύ αργά, αυτή η έκθεση παρέχει τις απαραίτητες επιστημονικές πληροφορίες για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης για τη διατήρηση των αμφιβίων, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα, για τα αμφίβια και για εμάς τους ίδιους», καταλήγει η Burrowes.

πηγή