Το υψηλότερο εκκλησάκι της Ορθόδοξης εκκλησίας παγκοσμίως βρίσκεται στον Όλυμπο

Το εξωκκλήσι του προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 2.803 μέτρων βρίσκεται κοντά στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου, τον Μύτικα και το Στεφάνι. Είναι το ψηλότερο εκκλησιαστικό κτίριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως.

Τα πλησιέστερα ορεινά καταφύγια του προφήτη Ηλία στον Όλυμπο είναι το καταφύγιο Αποστολίδη (430 μέτρα μακριά) και το καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος (περίπου 600 μέτρα μακριά).

Πρώτος εξερευνητής του Ολύμπου ήταν ο Άγιος Διονύσιος, ο οποίος περιπλανήθηκε αρκετά στο βουνό μέχρι να βρει την ιδανική τοποθεσία για να κτίσει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το 1550. Στη θέση αυτή λέγεται ότι υπήρχε ο ναός του Απόλλωνα, αποδεικνύοντας ότι οι πιστοί είχαν πρόσβαση στο βουνό από την αρχαιότητα.

Από το οροπέδιο των Μουσών ο επισκέπτης χρειάζεται λιγότερο από 40 λεπτά για να φτάσει στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, βαδίζοντας πάνω σε ένα αρκετά καλό μονοπάτι.

Στο εσωτερικό υπάρχουν αγιογραφίες και ένας μικρός βωμός, πλαισιωμένος από εικόνες που απεικονίζουν αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δίνει στους πιστούς την ευκαιρία να ανάψουν ένα κερί.

Το βίντεο από την ομάδα UpStories

πηγή