Πειρατές στην Αγία Μαύρα*

“Γεγονός άξιο αναφοράς στα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι η έξαρση της πειρατείας. Το νησί της Λευκάδας δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Οι αξιωματούχοι μάλιστα της φρουράς της Αγίας Μαύρας έδειχναν τεράστια ανοχή στους πειρατές, καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα οι πύλες του κάστρου άνοιγαν για να υποδεχτούν τους αρχηγούς τους, προκειμένου να γίνει μοιρασιά της λείας. Η ανοχή των αρχών στο φαινόμενο μετέτρεψε το νησί σε πόλο έλξης πολλών πειρατών από διαφορετικά μέρη, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να αποκαλούν την Αγία Μαύρα «φωλιά τεράτων».

Επιπλέον, οι κάτοικοι του νησιού είχαν να αντιμετωπίσουν και τα μέλη της φρουράς του κάστρου οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την Αγία Μαύρα ως ορμητήριο για να διαπράττουν ληστείες, λεηλασίες και απαγωγές στους οικισμούς που είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κάστρο. Η δράση τους καταγγελλόταν συχνά στην οθωμανική κεντρική διοίκηση, η οποία όμως αδυνατούσε να επιβάλλει την τάξη.

Οι πειρατές της Αγίας Μαύρας όχι μόνο λήστευαν και ερήμωναν πειρατές εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά δεν δίσταζαν να επιτεθούν και σε άλλους πειρατές της Μεσογείου. Η στάση τους προκάλεσε αντίποινα και τον Μάιο του 1625 πέντε γαλέρες από τη Μάλτα αποβίβασαν στις ακτές της Ακαρνανίας 800 τυφεκιοφόρους υπό τις οδηγίες του Ζαφείρη Κοκαλέβρη από την Αγία Μαύρα. Η προσέγγιση του κάστρου ήταν επιτυχής και οι πειρατές έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο τη φρουρά, καθώς κατόρθωσαν να ανατινάξουν την τριπλή πύλη του ανατολικού τείχους και να τοποθετήσουν τέσσερις σκάλες. Ακολούθησε μάχη μέχρι το πρωί οπότε και αποχώρησαν οι επιτιθέμενοι, αφού η φρουρά κατάφερε να τους περιορίσει σε ένα μικρό κομμάτι του κάστρου.

Οι απώλειες των αντιμαχόμενων πλευρών ήταν οι εξής: 15 νεκροί Οθωμανοί και 70 γυναίκες και παιδιά αιχμάλωτοι από την πλευρά των υπερασπιστών, ενώ η πλευρά των πειρατών είχε 40 νεκρούς και 7 αιχμαλώτους στα χέρια της φρουράς.”

*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Μάρκου Σφέτσα «Συνοπτική ιστορία του κάστρου της Αγίας Μαύρας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fagottobooks και στη Λευκάδα μπορείτε να το προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Ζακύνθου 7.