Νόμπελ Φυσικής 2023 στους «μάγους του φωτός και των ηλεκτρονίων»

Οι επιστήμονες Πιερ Αγκοστινί (Γαλλία), Φέρεντς Κράους (Ουγγαρία/Αυστρία) και Αν Λ’Ουιγιέ (Γαλλία/Σουηδία), που έχουν χαρακτηριστεί και «μάγοι του φωτός» τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, βραβεύονται για τις «πειραματικές μεθόδους που δημιουργούν παλμούς φωτός πεντάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».

«Τα πειράματα των βραβευθέντων παρήγαγαν παλμούς φωτός τόσο σύντομους ώστε μετρώνται σε πεντάκις εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου και κατέδειξαν έτσι ότι οι παλμοί αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν απεικονίσεις διαδικασιών μέσα στα άτομα και τα μόρια», αναφέρεται στη δήλωση της Ακαδημίας.

Το Νόμπελ Φυσικής είναι το δεύτερο βραβείο Νόμπελ που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα, αφού η ουγγαρέζα επιστήμονας Καταλίν Κάρικο και ο αμερικανός συνάδελφός της Ντρου Γουάισμαν τιμήθηκαν χθες, Δευτέρα, με το Νόμπελ Ιατρικής για τις εργασίες τους στον τομέα των εμβολίων του αγγελιοφόρου RNA τα οποία αποδείχθηκαν αποφασιστικής σημασίας στη μάχη κατά της Covid-19.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο που αυξήθηκε φέτος σε 11 εκατομμύρια κορώνες Σουηδίας (950.000 ευρώ).