Θα γίνει η έκπληξη φέτος το καλοκαίρι; Τα στοιχεία που δείχνουν εισπράξεις στον τουρισμό αλά 2019

Τουρίστες στη Μάνη / Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Από τον Γιώργο Παππού

Εισπράξεις που θα προσεγγίσουν τη χρονιά-σταθμό του 2019, «βλέπουν» υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, τη φετινή τουριστική περίοδο.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι παρά το σοκ του πολέμου και της κρίσης τιμών, δεν θα αναστραφεί η μεταπανδημική τάση αύξησης των ταξιδιών.

Εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη από πέρσι

Από τις πολλές επαφές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες εντός κι εκτός συνόρων, με αντικείμενο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η εκτίμηση υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους, ότι ο ελληνικός Τουρισμός έχει τη δυνατότητα να κάνει φέτος ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη από πέρσι. Προχωρώντας, μάλιστα, ένα ακόμα βήμα παραπέρα το συλλογισμό του, εκτίμησε ότι οι εισπράξεις θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και στα 18 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 100% του 2019!

Στις πρώτες θέσεις των προορισμών για τους Ευρωπαίους η Ελλάδα

Αν και η εν λόγω εκτίμηση χαρακτηρίζεται από πολλούς ως πολύ αισιόδοξη, δεδομένης της αβεβαιότητας που σκιάζει αυτήν τη στιγμή την Ευρώπη, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αν δεν υπάρξουν νέες αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, οι Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προορισμών. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Eurocontrol, οι πτήσεις σημείωσαν νέα αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στο 81% του 2019, ενώ αύξηση 6% και 3% αντιστοίχως σημείωσαν οι πτήσεις της Lufthansa και της Easy Jet, κυρίως λόγω της αύξησης των ροών σε προορισμούς μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

«Εκτόξευση» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Άκρως ενθαρρυντικά, για την πρόθεση του κόσμου να ταξιδέψει, είναι και τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο 4ο συνέδριο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς η Ελλάδα φιγουράρει μεταξύ των top προορισμών και μάλιστα με εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης κρατήσεων. Σύμφωνα με το BNBnews, η χώρα μας καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 232% σε σχέση με το 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η Martha Wilson από την AirDNA, εταιρεία καταγραφής στοιχείων κρατήσεων στις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo. Μάλιστα, την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, η ζήτηση για την Ελλάδα ήταν αυξημένη κατά μέσο όρο κατά 11,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2019, δηλαδή προ πανδημίας. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη σημειώνει κατά μέσο όρο αύξηση της τάξης του 2,6%.

Συγκεκριμένα για το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, η ζήτηση είναι υπερδιπλάσια από πέρυσι. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην καλοκαιρινή ζήτηση σημειώνουν η Κρήτη (306%) και τα Δωδεκάνησα (302%). Ακολουθεί η Αθήνα με αύξηση 248%, οι Κυκλάδες με αύξηση 233% και το Ιόνιο με 230%. Πολύ καλές επιδόσεις εμφανίζουν επίσης η Θράκη (+216%), οι Σποράδες (215%), τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (188%), η Ήπειρος 157%, η Θεσσαλία 153%, η Πελοπόννησος 135%, η Μακεδονία 132% και η Κεντρική Ελλάδα 109%.

Το 2021, το 43% των ταξιδιωτών επέλεξε για πρώτη φορά κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα τα τρία τέταρτα αυτών σχεδιάζουν να συνεχίσουν να τα επιλέγουν τουλάχιστον για τα μισά τους ταξίδια στο μέλλον. Αυτό αποκάλυψε ο Enrique Planas από τη Holidu, πλατφόρμα αναζήτησης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δίνοντας στοιχεία συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο κ. Planas ανέφερε ότι η μέση διάρκεια διαμονής είναι 9 νύχτες. Ο μέσος αριθμός ταξιδιωτών είναι 4 άτομα, οι οποίοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 1.878 ευρώ στο ταξίδι τους.

Οι 10 κύριες αγορές στην Ελλάδα

Οι 10 κύριες αγορές στην Ελλάδα για τη Vrbo είναι με τη σειρά: το Νότιο Αιγαίο, το Ιόνιο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Αττική η Πελοπόννησος, το Ηράκλειο, το Λασίθι, η Ρόδος και η Θεσσαλία. Οι κύριες αγορές προέλευσης τουριστών είναι η Γερμανία (25%), το Ηνωμένο Βασίλειο (24%), οι ΗΠΑ (19%), η Γαλλία (12%) και η Ολλανδία (3%).

Σύμφωνα με το μακροχρόνιο πλάνο του Eurocontrol, αναμένεται αύξηση του αριθμού των πτήσεων κατά 44% ως το 2050 κι αυτό συνεπάγεται 16 εκατομμύρια πτήσεις ανά έτος, από 11 εκατομμύρια το 2019. Στο ευνοϊκό σενάριο, οι πτήσεις ετησίως θα φτάσουν στα 19,6 εκατομμύρια.

Όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ελληνικό Τουρισμό, η υλοποίηση των Στρατηγικών και των Σχεδίων Δράσης για τους επιλεγμένους ενδεικτικούς προορισμούς εκτιμάται ότι με ορίζοντα το 2030 δύναται να οδηγήσει σε αύξηση των επισκέψεων κατά 27,2% από 39,3 εκατ. το 2019 σε 50 εκατ. το 2030, σε αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 31,9% από 232,5 εκατ. το 2019 σε 306,7 εκατ και σε αύξηση των εσόδων κατά 52,4% από 17,7 δισ. Ευρώ σε 26,9 δισ. Ευρώ το 2030.

Πηγή