Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου στην αίθουσα “Θεόδωρος Στάμος”

Με τον ποιητικό τίτλο «Πίσω απ’ τα μάτια ηψυχή…» επέλεξε να δείξει στιγμιότυπα από την πρόσφατη δουλειά του, ο ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος. Όπως αναφέρει ο ίδιος, εστιάζει τα θέματά του σε εικόνες της καθημερινότητας,των ΜΜΕ, και των διαφημίσεων και χρησιμοποιεί αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προσπαθώνταςνα επαναπροσδιορίσει τα όρια μεταξύ υψηλής τέχνης και μαζικής κουλτούρας, για να πυροδοτήσει μια γόνιμη αντίδραση. Η εικαστική του προσέγγιση πλησιάζει την PopArt, για να εκφράσει προβληματισμούς σχετικά με τη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία και τη μαζικότητα της σημερινής ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης.

Σε μια εποχή που τρέχει με ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, τέτοιες που μπορούν ακόμα και να εξοντώσουν τον παράγοντα «άνθρωπο», τι ρόλο μπορεί να έχει η τέχνη, η ποίηση, η ψυχή; «Πού να βρω μια ψυχή σαρανταπληγιασμένη κι απροσκύνητη, σαν την ψυχή μου, να της ξομολογηθώ;», έλεγε ο Καζαντζάκης. Ο Σπυρόπουλος, με ευαισθησία αλλά και χιούμορ, με καυστική διάθεση αλλά και συμ-πάθεια για τον άνθρωπο, σχολιάζει την καθημερινότητα κρατώντας ίσες αποστάσεις και απομαγεύοντας τα σύμβολα. Οι αναδυόμενες Αφροδίτες του μεταμορφώνονται σε θύματα μαζικού τουρισμού, ενώ οι δικοί του πρόσφυγες έχουν εξοριστεί στο supermarket. Ο καλλιτέχνης πάσχων και συμπάσχων, διυλίζει την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια της ψυχής και αναζητάει τη λύτρωση ξορκίζοντας το κακό.

Πολυβραβευμένος, με πάνω από εκατό εκθέσεις στο ενεργητικό του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Κώστας Σπυρόπουλος μοιράζει το χρόνο του στην τέχνη και την ακαδημαϊκή του καριέρα ως καθηγητής ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών και Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επίτιμος διδάκτωρ Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων από τις 12 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”, με την επιμέλεια της Χαράς Σαΐτη.

Ώρες επισκέψεως: 10.00-13.00 και 18.00- 21.00 εκτός Κυριακής

www.kostas-spiropoulos.com

Προσθέστε το σχόλιό σας

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά *