Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1522 το πλοίο Victoria ολοκληρώνει τον πρώτο περίπλου της γης

Ήταν το μόνο από τα πέντε πλοία που απέμεινε από την αρχική αποστολή του Φερδινάνδου Μαγγελάνου.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, 501 χρόνια πριν, ένα πλοίο με το όνομα Victoria έφτασε στο λιμάνι Σαλουνκάρ ντε Μπαραμέδα της Ισπανίας. Το πλήρωμά του ήταν μόλις 18 άνδρες υπό την ηγεσία του Ισπανού Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο. Φαίνονταν όλοι τους τρομερά καταβεβλημένοι, είχαν όμως μόλις ολοκληρώσει μια κορυφαία αποστολή. Μέσα σε διάστημα τριών χρόνων είχαν διασχίσει όλους τους μεσημβρινούς της Γης, καταλήγοντας στο σημείο όπου ξεκίνησαν. Είχαν κάνει δηλαδή, το γύρο του κόσμου. Το όνομα με το οποίο συνδέεται στη συλλογική μνήμη αυτό το ιστορικό εγχείρημα είναι εκείνο του Φερδινάνδου Μαγγελάνου. 

Πορτογάλος στην καταγωγή και γεννημένος το 1480, ο Μαγγελάνος είχε από μικρός συμμετάσχει σε ταξίδια και πολεμικές εκστρατείες στις Ινδίες, είχε συνδιαλλαγεί με εμπόρους και ιθαγενείς. To 1512 συνέλαβε για πρώτη φορά την ιδέα του ταξιδιού, αναζητώντας μία δυτική δίοδο από την Ευρώπη προς τα νησιά των Μπαχαρικών (ή αλλιώς Μολούκες). Ωστόσο, ο βασιλιάς της Πορτογαλίας αντιτάχθηκε στην πρότασή του και ο Μαγγελάνος στράφηκε στην Ισπανία όπου με τη βοήθεια του βασιλιά Καρόλου ‘Ε και του αστρονόμου Ρουϊ Φιλίρο εξόπλισε πέντε πλοία με πλήρωμα 280 ατόμων και ξεκίνησε το ταξίδι του από το ίδιο λιμάνι το Σεπτέμβριο του 1519. 

Τα πλοία κινήθηκαν νότια κατά μήκος της Αφρικής και στη συνέχεια ανοίχτηκαν δυτικά και έφτασαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο και αργότερα στη Σάντα Κρουθ. Εκεί έμειναν καθηλωμένοι για περίπου ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου ο Μαγγελάνος αποκεφάλισε μέλη που πληρώματος που στασίασαν. Αναζητώντας μια διέξοδο στα δυτικά ανακάλυψε τον διάσημο πορθμό που πήρε το όνομά του και βγήκε στον απέραντο ωκεανό που ονόμασε Ειρηνικό λόγω της ηρεμίας του (mar pacifico). Μετά από 100 δύσκολες μέρες στη θάλασσα, τα πλοία έφτασαν στις Μαριάνες νήσους και από εκεί πέρασαν στις Φιλιππίνες. Το στοίχημα είχε κερδηθεί, ωστόσο ο Μαγγελάνος δεν θα ζούσε για να δει την αποστολή να ολοκληρώνεται: τον Απρίλιο του 1521 σκοτώθηκε σε μια τοπική διαμάχη ιθαγενών. Τα δύο εναπομείναντα πλοία, υπό την ηγεσία του Ελκάνο πήραν το δρόμο του γυρισμού, στη διάρκεια του οποίου το πλοίο Trinidad αναχαιτίστηκε από Πορτογάλους και βυθίστηκε, αφήνοντας το Victoria να περάσει στην ιστορία. 

Fun Fact: Τριάντα χρόνια πριν, στις 6 Σεπτεμβρίου 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος άφηνε πίσω τη Λα Γκομέρα των Κανάριων Νήσων και ανοιγόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό αναζητώντας τις Ινδίες.

πηγή