Νέα μελέτη αναφέρει ότι μια κλιματική αλλαγή πριν εκατοντάδες χιλιάδες έτη βοήθησε στην εξέλιξη μας.
Μπορεί η κλιματική αλλαγή που βιώνει τις τελευταίες δεκαετίες ο πλανήτης μας να συνδέεται μόνο με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στα οικοσυστήματα όσο και στην υγεία του ανθρώπου όμως σύμφωνα με μια νέα μελέτη μια κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ οι οποίοι πραγματοποίησαν προσομοιώσεις με κλιματικά αλλά και ανθρωπολογικά δεδομένα από μια χρονική περίοδο πενήντα ετών πριν από 600 χιλιάδες έτη και πιο συγκεκριμένα πριν από 676 ως 621 χιλιάδες έτη.
Πρόκειται για μια χρονική περίοδο όπου η Γη βίωσε εποχή παγετώνων. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανάγκη επιβίωσης σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τους μακρινούς μας προγόνους οδήγησε σε εξελικτικές διεργασίες με κυριότερη την αύξηση του μεγέθους (άρα και της νοημοσύνης) του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η αύξηση της νοημοσύνης ήταν σύμφωνα με τους ερευνητές απαραίτητη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να βρίσκουν τρόπου να ζεσταίνονται, να βρίσκουν καταφύγια και φυσικά να βρίσκουν τροφή. Αυτή η εξελικτική διεργασία άνοιξε σύμφωνα με τους ερευνητές το δρόμο για την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου, του ανθρώπινου είδους δηλαδή στο οποίο ανήκουμε εμείς.
Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής αποφάσισαν να αλλάξουν τρόπο επιλογής ερωτικού συντρόφου και δεν επέλεγαν ταίρι από εξωτερικά ή συναισθηματικού τύπου χαρακτηριστικά αλλά από το επίπεδο νοημοσύνης του. Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι εκείνης της εποχή επέλεγαν για ταίρι ανθρώπους που έβλεπαν ότι είναι επίσης έξυπνοι ώστε να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζαν μια διαδικασία που οι ερευνητές ονόμασαν «ζευγάρωμα θετικής ταξινόμησης». Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει να δημιουργείται ένα νέο πιο προηγμένο εξελικτικά και κυρίως νοητικά είδος που άρχισε να επινοεί νέους τρόπους επιβίωσης και συμβίωσης όπως την τιθάσευση και χρήση της φωτιάς αλλά και την ανάπτυξη επικοινωνίας μέσω των πρώτων μορφών κάποιας γλώσσας δύο παράγοντες που σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους ήταν τα «δομικά υλικά» που βοήθησαν τον άνθρωπο να προσαρμοστεί σε κάθε περιβάλλον και να γίνει η εκκίνηση αυτού που με δύο λέξεις ονομάζουμε ανθρώπινο πολιτισμό.