Πώς ήταν οι παλέτες των σπουδαιότερων ζωγράφων

Ο Matthias Schaller φωτογραφίζει τις παλέτες των σημαντικότερων δημιουργών στην Ιστορία της σύγχρονης Τέχνης και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ψυχογραφικό

Ο φωτογράφος Matthias Schaller πέρασε τα τελευταία οκτώ χρόνια, καταγράφοντας τις παλέτες μερικών απο τους σπουδαιότερους ζωγράφους στην Ιστορία της Τέχνης -του Βαν Γκογκ, του Ματίς, του Πικάσο και του Μπέικον, για να αναφέρουμε κάποιους. Μέχρι σήμερα έχει φωτογραφίσει περισσότερες από 200 παλέτες 70 καλλιτεχνών, τις οποίες βρίσκει από πληροφορίες που του δίνουν ιστορικοί τέχνης, φίλοι που έτυχε να δουν κάποια απ’ αυτές σε κάποια έκθεση ή από τα ιδρύματα των ίδιων των καλλιτεχνών.

Ο Schaller είναι αυστηρός στη μεθοδολογία του και αντιμετωπίζει κάθε παλέτα ως κλινικό δείγμα. Αυτό που αναδύεται από τις φωτογραφίες του είναι το αφηρημένο πορτρέτο του κάθε καλλιτέχνη- κάθε παλέτα δείχνει τον τρόπο που χρησιμοποιεί το χρώμα ο ζωγράφος, την πινελιά του και την αίσθησή του για τον χώρο. «Μου αρέσουν τα αντικείμενα ή οι χώροι που μπορώ να χρησιμοποιήσω μεταφορικά για να μιλήσω σχετικά με κάτι που δεν βλέπουμε, αλλά όλοι έχουμε στο μυαλό μας μέσα από την εκπαίδευσή μας». λέει ο Schaller.

Οι επισκέπτες της φετινής Μπιενάλε Βενετίας έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν από κοντά, τις παλέτες πολλών αγαπημένων καλλιτεχνών, στο Giorgio Cini Foundation, όπου πραγματοποιείται έκθεση με μεγάλης κλίμακας εικόνες του Schaller. Η σειρά τιτλοφορείται «Das Meisterstück» και αυτόν τον μήνα κυκλοφορεί η μονογραφία της.

Η έκθεση «Das Meisterstück» θα παρουσιαστεί μέχρι τις 7 Ιουνίου στο Giorgio Cini Foundation στο νησί του San Giorgio Maggiore, στη Βενετία. Περισσότερες πληροφορίες στο cini.it. Πληροφορίες για τη μονογραφία «Das Meisterstück» στο matthiasschaller.com.

“Francis Bacon,” 2007. © Matthias Schaller

 

“Marc Chagall,” 2013. © Matthias Schaller

 

“Edgar Degas,” 2013. © Matthias Schaller

“Yves Klein,” 2008. © Matthias Schaller

“Joan Miró,” 2007. © Matthias Schaller

“Henri Matisse,” 2007. © Matthias Schaller

“Claude Monet,” 2007. © Matthias Schaller

“J.M.W. Turner,” 2013. © Matthias Schaller

“Edvard Munch,” 2008. © Matthias Schaller

“Pierre-Auguste Renoir,” 2007. © Matthias Schaller

“Pablo Picasso,” 2007. © Matthias Schaller

“Cy Twombly,” 2007. © Matthias Schaller

Κεντρική εικόνα “Vincent van Gogh,” 2007. © Matthias Schaller