Ρεκόρ αύξησης της στάθμης των θαλασσών το 2022

Η στάθμη των θαλασσών, τη δεκαετία 2003-2023 αυξήθηκε με περισσότερο του διπλάσιου ρυθμό σε σχέση με τη δεκαετία 1993-2002, την πρώτη στην οποία γίνεται καταγραφή του φαινομένου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογία, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας άγγιξε νέο ρεκόρ το 2022.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, που είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η ακραία τήξη των παγετώνων και τα επίπεδα ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών -που οδηγεί σε διαστολή του νερού- συνέβαλαν σε μέση αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 4,62 mm ετησίως ανάμεσα στο 2013 και το 2022. Αυτό ισοδυναμεί με διπλασιασμό του ρυθμού αύξησης της στάθμης των θαλασσών σε σχέση με την δεκαετία 1993-2022 και οδηγεί σε συνολική αύξηση της στάθμης κατά 10 cm από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών απειλεί παραθαλάσσιες πόλεις, αλλά και την ίδια την ύπαρξη χωρών που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, όπως το Τουβαλού, το οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει μία ψηφιακή εκδοχή του για την περίπτωση βύθισής του.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πέτερι Τάαλλας, στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης επισημαίνει ότι «αυτή η έκθεση δείχνει, για μία ακόμη φορά, ότι οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ – συμβάλλοντας στην αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους και των θαλασσών, την τήξη των φύλλων πάγου και των παγετώνων, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και την θέρμανση και την οξίνηση των ωκεανών».

Η ετήσια έκθεση του Οργανισμού δίνεται στη δημοσιότητα την παραμονή της Ημέρας της Γης. Επισημαίνει επίσης ότι το στρώμα του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής βρέθηκε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ η θερμοκρασία των ωκεανών ήταν η υψηλότερη καταγεγραμμένη, με το 58% της επιφάνειάς τους να πλήττεται από θαλάσσιο καύσωνα.

Συνολικά, το 2022 κατατάσσεται ως η πέμπτη ή η έκτη θέση που έχει καταγραφεί ποτέ, με την μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,15 β. Κελσίου επάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο και αυτό παρά τις συνέπειες της ψύξης που αποδίδονται στο τριετούς διάρκειας κλιματικό φαινόμενο La Niña.

Οι επιστήμονες του Κλίματος έχουν προειδοποιήσει ότι ο κόσμος μπορεί να σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το 2023 ή το 2024, τροφοδοτούμενος από την κλιματική αλλαγή και την επιστροφή των συνθηκών υψηλών θερμοκρασιών που προκαλούνται από το κλιματικό φαινόμενο El Niño.

πηγή