Τι ανησυχεί τους ξενοδόχους παγκοσμίως για το 2023 – Ποια είναι τα δυνατά σημεία της βιομηχανίας

Tα ζητήματα εργατικού δυναμικού και τα κόστη ενέργειας είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προκλήσεις για τις οποίες ανησυχούν οι επαγγελματίες στο χώρο της παγκόσμιας βιομηχανίας ξενοδοχείων και ταξιδιών, την ώρα που η ζήτηση για διακοπές και η αύξηση των δαπανών των ταξιδιωτών θεωρούνται τα ισχυρότερα σημεία των δύο βιομηχανιών.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της STR με τίτλο «The Hospitality Industry Sentiment» (29 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου 2022, σε δείγμα 200 ερωτηθέντων).

Οι επαγγελματίες της Β. Αμερικής δήλωσαν ότι η κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας και οι προκλήσεις του ενεργειακού κόστους βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών τους. Οι ερωτηθέντες από τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, τείνουν να αναφέρουν σε προτεραιότητα τα λειτουργικά κόστη και τα κόστη ενέργειας, ως βασική ανησυχία για τις επιχειρήσεις τους.

Το δείγμα της έρευνας εξέφρασε επίσης φόβο για τη συνολική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης, των επιτοκίων, του πληθωρισμού και της υποτίμησης του δολαρίου των ΗΠΑ, καθώς και της περιορισμένης διαθεσιμότητας πτήσεων και των υψηλότερων αεροπορικών ναύλων.

Παράλληλα, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σημείωσαν ότι τα ταξίδια bleisure αποτελούν μια θετική δυναμική για τις επιχειρήσεις τους, ενώ άλλα ενισχυτικά στοιχεία είναι η δυνατότητα για ανακαινίσεις στα ξενοδοχεία, η αύξηση των τιμών δωματίου και η πιθανότητα πληθωρισμού των ταξιδιωτικών τιμών το 2023.

Επιπλέον των προκλήσεων αυτών και των ισχυρών δεδομένων για το 2023, το ένα τρίτο περιμένει ότι θα ανακάμψει σε επίπεδα 2019 ή θα τα ξεπεράσει όσον αφορά την πληρότητα κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ το 46% περιμένει ότι θα πετύχει τον στόχο αυτό μέχρι το τέλος του 2023.

Κείμενο: Χριστίνα Λαϊνοπούλου