Αεροδρόμιο Ακτίου: Ο «πρωταθλητής» του 2022

Με περισσότερους από 30 εκατ. ταξιδιώτες και επιδόσεις ανώτερες από εκείνες του 2019 ως προς τη συνολική επιβατική κίνηση ολοκληρώθηκε το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η επιβατική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου ξεπέρασε τα 30,5 εκατ. έναντι 29,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με αύξηση 3,6% και τη διεθνή κίνηση να δίνει το τέμπο, σημειώνοντας άνοδο 7,4% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σε μηνιαία βάση, εν αντιθέσει με τον Οκτώβριο, ο οποίος αποδείχθηκε ένας ιδιαίτερα «δυνατός» μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, το Νοέμβριο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα νούμερα του 2019, σημειώνοντας τελικά υστέρηση κατά 4,5%. Αυτή τη φορά η διεθνής κίνηση βρέθηκε στο μείον 8,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με την κίνηση εσωτερικού να περιορίζει την ψαλίδα στο μείον 1,7%.

Το αεροδρόμιο του Ακτίου, πάντως, που εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ελλάδας (Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα) κατάφερε να αποτελεί εξαίρεση και να αναδειχθεί πρωταθλητής στην αύξηση της κίνησης το Νοέμβριο σε σχέση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 78,5% στην επιβατική του κίνηση. Μια αύξηση αρκετά μεγαλύτερη από την αύξηση που κατέγραψαν άλλοι δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Μύκονος (30.4%), η Ζάκυνθος (31.6%) και η Σκιάθος (19.4%).

Το αεροδρόμιο του Ακτίου έχοντας διακινήσει συνολικά 773.173 επιβάτες κατάφερε να είναι πρωταθλητής στην αύξηση της κίνησης και σε επίπεδο 11μηνου του 2022 σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, την τελευταία δηλαδή χρονιά προ της πανδημίας. Στο 23,6% έφτασε αυτή η αύξηση, ξεπερνώντας σε επίπεδο αύξησης και όχι απόλυτων αριθμών, τα αεροδρόμια της Σαντορίνης (19.7%), της Σκιάθου (14.6%) και της Μυκόνου (10.9%).

Οι εξαιρετικές επιδόσεις του αεροδρομίου του Ακτίου φέτος δεν οφείλονται μόνο στο γεγονός ότι φέτος ήταν μια χρονιά χωρίς πανδημικούς περιορισμούς, αλλά περισσότερο στο γεγονός ότι σε τοπικό επίπεδο σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη ο στόχος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Κείμενο: Δημήτρης Παπαδάκης

πηγή