Σοβαρός κίνδυνος για τα “φύκια” της Μεσογείου από τα χημικά των αντηλιακών

IMAGEBROKER/FRANK SCHNEIDER VIA GETTY IMAGES

Τα φίλτρα UV που απορροφώνται από την Ποσειδωνία την ωκεάνιο μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στις αντηλιακές λοσιόν συσσωρεύονται στα Θαλάσσια φανερόγαμα της Μεσογείου (που συχνά τα αποκαλούμε λανθασμένα ως ”φύκια”), σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας στους βλαστούς της Posidonia oceanica (Ποσειδωνία η ωκεάνιος), ενός είδους θαλάσσιου χόρτου που συναντά κανείς στις ακτές της Ελλάδας και είναι ενδημική σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μόλυνση προέρχεται από ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ρίψεις απορριμμάτων στους τουριστικούς προορισμούς.

«Αυτός ο θαλάσσιος θύλακας επηρεάζεται από τις λιμενικές δραστηριότητες, την ρίψη υδάτων και τον τουρισμό», δήλωσε η Δρ Σίλβια Ντίαζ Κρουζ, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Marine Pollution Bulletin. «Δεδομένου ότι η Μεσόγειος Θάλασσα είναι ρηχή, μικρή και πολύ κλειστή, οι συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να φτάσουν σε υψηλά [επίπεδα]».

Στα δείγματα εντοπίστηκαν ποικίλες συγκεντρώσεις χημικών συστατικών των αντηλιακών, όπως οξυβενζόνη, αβοβενζόνη 4-μεθυλ, βενζυλιδενική καμφορά και βενζοφαινόνη-4.

Ενώ η πλήρης επίδραση αυτών των χημικών ουσιών στο θαλάσσιο χόρτο παραμένει άγνωστη, οι ερευνητές ανησυχούν για πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις.

«Αν διαπιστώσουμε ότι τα αντηλιακά επηρεάζουν τη φωτοσύνθεση και την παραγωγικότητα των θαλάσσιων χόρτων πέρα από τη συσσώρευση, θα έχουμε πρόβλημα αφού αυτά τα θαλάσσια χόρτα διαδραματίζουν σημαντικό οικολογικό ρόλο στις ακτές της Μεσογείου», δήλωσε η συν-συγγραφέας καθηγήτρια Νόνα Άγκαουιν.

ARNAUD ABADIE VIA GETTY IMAGES

H Ποσειδωνία η ωκεάνιος σχηματίζει εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια στην παράκτια Μεσόγειο και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ωκεάνιου οικοσυστήματος. Αυτά τα λιβάδια με θαλάσσιο χόρτο φιλοξενούν διάφορα θαλάσσια είδη και λειτουργούν ως αποθήκες άνθρακα, ενώ παράλληλα βοηθούν στην προστασία των παράκτιων περιοχών κατά της διάβρωσης.

Προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι ορισμένες αντηλιακές χημικές ουσίες που φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα ψάρια, τις χελώνες και τα δελφίνια, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του αναπαραγωγικού τους συστήματος και της ανάπτυξής τους.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι επηρεάζονται επίσης και αυτές οι χημικές ουσίες έχουν απαγορευτεί σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Χαβάη, η Φλόριντα και το Παλάου. Παρόμοια νομοθεσία δεν έχει ακόμη θεσπιστεί στις μεσογειακές χώρες.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών που φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε λιβάδια με θαλάσσια χόρτα. «Αν βρούμε ποια αντηλιακά συστατικά είναι επιβλαβή για τα θαλάσσια χόρτα, τότε θα πρέπει να ρυθμίσουμε καλύτερα και να παρέχουμε εναλλακτικές λύσεις για την προστασία των παραλιών και επίσης των θαλάσσιων χόρτων», είπε η Άγκαουιν.

Πηγή: Guardian

Πηγή