Σήμερα η απόφαση για τον κατώτατο μισθό – Προς οριακή αύξηση

pixabay

Τι θα εισηγηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Χατζηδάκης

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 13 ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εισηγηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ θα εφαρμοστεί το φθινόπωρο μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως έχει επισημάνει ο κ. Χατζηδάκης, στην εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, σταθμίζει τρεις παράγοντες: – Τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία. – Τις αντοχές της οικονομίας, που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την πανδημία και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες, οι οποίες και δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα.

Ύστερα από ύφεση 8,2% το 2020 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος- αν και οι ρυθμοί της θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 4,2%. Όσον αφορά στις προτάσεις των κοινωνικών φορέων, η ΓΣΕΕ υποστηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15,4% ώστε να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 751 ευρώ, ενώ οι εργοδότες προτείνουν τη διατήρησή του στα σημερινά επίπεδα ή την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών κρατήσεων.

Το ΚΕΠΕ στο πόρισμα που κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «εφόσον αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία και αυτή καταγράψει συστηματικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κατώτατου μισθού. Την τρέχουσα περίοδο με την έντονη αβεβαιότητα που υφίσταται, ενώ η οικονομία ακόμα έχει περιορισμούς στη λειτουργία της και τα μέτρα στήριξης συνεχίζουν να υφίστανται, θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρξει κάποια επιπλέον διαταραχή στην αγορά εργασίας».

Σε σχέση με τις αυξήσεις που δόθηκαν στις άλλες χώρες της ΕΕ το προηγούμενο διάστημα, αρμόδιοι παράγοντες υπογραμμίζουν ότι μόνο σε 9 από αυτές η αύξηση υπερέβη το 2%, αν λάβουμε υπόψη τον πληθωρισμό και τη συναλλαγματική ισοτιμία (για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης).

Σε 6 χώρες η πραγματική αύξηση ήταν μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας και σε δύο ο πραγματικός κατώτατος μισθός μειώθηκε. Αν ληφθεί υπόψη ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στα 758 ευρώ (μεικτά). Έτσι η χώρα μας είναι στην 11η θέση της Ε.Ε. με βάση τον ονομαστικό και στη 13η με βάση τα Ισοδύναμα Αγοραστικής Δύναμης.

Οι προτάσεις κοινωνικών και επιστημονικών φορέων

ΓΣΕΒΕΕ: Προέχει η διάσωση των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε μεταβολή που αυξάνει το κόστος λειτουργίας μπορεί να αποβεί καθοριστική τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

ΓΣΕΕ: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ φέτος και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ.

ΕΣΕΕ: Ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα θα είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η βιωσιμότητα των ΜμΕ, οι οποίες είναι ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας, ενώ θα επέφερε ισχυρές αναταράξεις σε θέσεις εργασίας.

ΣΒΕ: Ο κατώτατος μισθός να παραμείνει και την επόμενη χρονιά στο ύψος των 650 ευρώ, αλλά να συνοδεύεται απαραίτητα από φορολογικές ελαφρύνσεις των χαμηλόμισθων και να εξεταστούν πιθανά άλλα μέτρα τα οποία θα βελτιώνουν το εισόδημά τους. ΣΕΒ: Τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας.

ΣΕΤΕ: Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία και τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19 δεν ενδείκνυται μία αύξηση του κατώτατου μισθού το 2021. Τράπεζα της Ελλάδος: Δεν υπάρχει περιθώριο για μία αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων το 2021. ΙΟΒΕ: Το τρέχον επίπεδο του κατώτατου μισθού δεν είναι ούτε ιδιαίτερα χαμηλό ούτε ιδιαίτερα υψηλό. Συνεπώς, τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές μεγάλης κλίμακας.

Πηγή