Ο πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Α. Κούκης ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο (αριστερά). Ο πρώτος προσκεκλημένος των μηνιαίων διαδικτυακών συζητήσεων του ΕΙΠ, ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής (δεξιά).
Από τη Μάρω Βασιλειάδου
Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) εκσυγχρονίζεται με μεγάλες ταχύτητες. Ή για να το πούμε με τα λόγια του νέου του προέδρου, εκπαιδευτικού, Νίκου Κούκη που ανέλαβε τα καθήκοντα του πριν από πέντε μήνες, «το Ιδρυμα, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υλοποιεί με επιτυχία μία εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζει το βιβλίο αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα. Εκλαμβάνουμε τις αντιξοότητες ως προκλήσεις ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τα νέα εργαλεία τη ψηφιακής επικοινωνίας», τονίζει.
Στόχος της ανανεωμένης προσπάθειας είναι αφενός να φτιαχτούν διαδικτυακοί κόμβοι και πλατφόρμες που θα περιλαμβάνουν όλο «το οικοσύστημα του βιβλίου», διευρύνοντας τη βάση των χρηστών αλλά και την ποιότητα του περιεχομένου. Αφετέρου επιδιώκεται με ευρείες συνεργασίες εντός και εκτός της χώρας να τονωθεί η εξωστρέφεια και μάλιστα σε τρεις κατευθύνσεις: τις εκδόσεις του Ιδρύματος, την εκπαίδευση, την προβολή της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής στο εξωτερικό και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού με περισσότερα παραρτήματα του Ιδρύματος και νέους αντιπροσώπους ανά τον κόσμο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει προχωρήσει σημαντικά και ολοκληρώνει τις δοκιμές του ο αναβαθμισμένος ψηφιακός κόμβος της Βιβλιονέτ. Η πλατφόρμα, περισσότερο πλήρης και ευέλικτη, με επικαιροποιημένα στοιχεία, έχει βγει στον «αέρα» του Διαδικτύου και παραδόθηκε προς χρήση στους επαγγελματίες του εκδοτικού χώρου και το βιβλιόφιλο κοινό, έτσι ώστε να γίνουν και οι τελικές ρυθμίσεις. Η νέα Βιβλιονέτ προέκυψε ως αποτέλεσμα πολύμηνης εργασίας και συνεργασίας πολλών συντελεστών με στόχο να περισωθούν τα πολύτιμα δεδομένα μιας παλιάς και ξεπερασμένης τεχνολογικά βάσης και κυρίως να δημιουργηθεί ένα εκσυγχρονισμένο «περιβάλλον» που θα προφέρει νέες δυνατότητες και προοπτικές αξιοποίησης.
Επίσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης η διαδικασία δημιουργίας νέου ψηφιακού κόμβου για τη διεθνή προβολή του ελληνικού βιβλίου. Η βασική ιδέα είναι να σχεδιαστεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας, ενημέρωσης και δικτύωσης των ανθρώπων που ασχολούνται με το βιβλίο στην Ελλάδα, και να συνδεθούν στη συνέχεια με τη διεθνή κοινότητα. Για τον λόγο αυτό το ΕΙΠ έχει καλέσει σε συνεργασία τις ομάδες επαγγελματιών του βιβλίου που εμπλέκονται άμεσα με τις διαδικασίες προώθησης και μετάφρασης ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες και χώρες, έτσι ώστε να γίνει μια πλήρης καταγραφή και στη συνέχεια ταξινόμηση των επαγγελματιών κάθε ειδικότητας: εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, εικονογράφοι, γραφίστες και λογοτεχνικοί πράκτορες.
Ο… ψηφιακός άνεμος που πνέει στο ΕΙΠ φέρνει και τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στη νέα εποχή επικοινωνίας, αφού το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 17ης ΔΕΒΘ θα μεταδίδεται διαδικτυακά για 11 ημέρες (19-29 Νοεμβρίου) από τη νέα ιστοσελίδα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εκθεσης, μέσα από δύο κατάλληλα εξοπλισμένα στούντιο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Οσο για τις πιο πρόσφατες εκδηλώσεις, αναφέρουμε μία σειρά από μηνιαίες διαδικτυακές συζητήσεις με τίτλο: «Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού». Η δράση ξεκινά την Πέμπτη (5/11) με προσκεκλημένο τον διακεκριμένο επιστήμονα (έδρα Επιστήμης του Διαστήματος) και ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή. Η συζήτηση θα μεταδοθεί διαδικτυακά με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά και θα ακολουθήσει μια ομιλία κάθε μήνα.