Μουσείο Βικτόρια & Άλμπερτ: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων μέσα από την εικονική πραγματικότητα

Το φλερτ του Μουσείου με τις νέες τεχνολογίες θα συνεχιστεί με νέες εμπειρίες για τους επισκέπτες την ερχόμενη Άνοιξη.

 

Η έκθεση του Victoria & Albert Museum για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2021, αλλά το διάσημο λονδρέζικο μουσείο, αναζητώντας τρόπους επικοινωνίας με το κοινό από απόσταση λόγω πανδημίας, δίνει τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με την HTC VIVE Arts, μια πρόγευση της έκθεσης «Alice: Curiousier and Curiousier» και καλεί το κοινό να μοιραστεί μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας «βαθιά κάτω στην κουνελότρυπα».

Η έκθεση ιχνηλατεί την εξέλιξη της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων από τις απαρχές της ιστορίας τον 19ο αιώνα έως την ανάδειξή της στο παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο σήμερα.

Η διάρκειας 45 λεπτών πρόγευση της έκθεσης περιλαμβάνει ζωντανή παρουσίαση από την επιμελήτρια Κέιτ Μπέιλι, καθώς και οπτικά εφέ, όπως τη λιμνούλα με τα δάκρια της Αλίκης ή έναν αλλοπρόσαλλο διάδρομο όλο πόρτες.

«Από τότε που δημιουργήθηκαν, τα βιβλία με την Αλίκη (σ.σ. «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και «Μέσα απ′ τον Σπασμένο Καθρέφτη» του Λιούις Κάρολ), με τις ιδέες και τις έννοιές τους που εκτοξεύουν το μυαλό, υπήρξαν πηγή έμπνευσης για νέες τεχνολογίες, από τον βωβό κινηματογράφο μέχρι τη συνθετική εικόνα» είπε, σε ανακοίνωση, η επιμελήτρια της έκθεσης.

«Το απίθανο ταξίδι της Αλίκης μέσα σ′ ένα φανταστικό σύμπαν γίνεται δυνατό σε αυτή την καταπληκτική δημιουργική πλατφόρμα. Από κουνελότρυπες μέχρι καθρέφτες, από φλαμίνγκο μέχρι σκαντζόχοιρους, ο κόσμος των θαυμάτων είναι ο κατάλληλος κόσμος για εικονική πραγματικότητα, και το V&A είναι ενθουσιασμένο με τα εγκαίνια της πρώτης εκδήλωσης εικονικής πραγματικότητας που οργανώσαμε ποτέ».

CULTURE CLUB VIA GETTY IMAGES
Εικονογράφηση από έκδοση του 1907. 

JONATHAN BRADY – PA IMAGES VIA GETTY IMAGES
Μία από τις πρώτες εκδόσεις του βιβλίου 

Στις 22 Οκτωβρίου, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση είτε στο κανάλι του V&A στο YouTube είτε μέσω της πλατφόρμας ENGAGE σε Windows PC ή συσκευή.

Παράλληλα, η εκδήλωση εγκαινιάζει μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας στο σπίτι -με την επωνυμία «Curious Alice»– στην οποία οι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν τον λευκό κούνελο μέσω μιας Χώρας των Θαυμάτων σε κινούμενα σχέδια τα οποία δημιούργησε η Ισλανδή εικονογράφος Κριστιάνα Γουίλιαμς (δείτε τη στο βίντεο που ακολουθεί) για την έκδοση που θα συνοδεύσει την έκθεση «Alice: Curiousier and Curiousier».

Σύμφωνα με το Artnet, το φλερτ του Μουσείου με τις νέες τεχνολογίες και ειδικά την εικονική πραγματικότητα, θα έχει και συνέχεια, καθώς εκτός από το preview, την ερχόμενη Άνοιξη θα προσφέρει μία VR εμπειρία με ακουστικά που θα έχει τίτλο «Ένα περίεργο παιχνίδι κροκέ», όπου οι επισκέπτες θα μπαίνουν στην κουνελότρυπα και θα παίζουν κροκέ με την Κόκκινη Βασίλισσα.

Πηγή