Εφαρμογή για εύρεση παιδιών που εξαφανίστηκαν

Από την Αλεξάνδρα Κασσίμη

Πάνω από 250.000 παιδιά δηλώνονται εξαφανισμένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ετήσια βάση. Οι πρώτες ώρες μετά την εξαφάνιση είναι κρίσιμες για την έρευνά τους, καθώς αυξάνουν τις πιθανότητες εντοπισμού τους. Το ChildRescue είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα που περιορίζει τον απαιτούμενο χρόνο για την εύρεση του εξαφανισμένου παιδιού. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην πρόβλεψη αλλά και στην αποτροπή εξαφάνισης ανήλικων προσφύγων στην Ευρώπη, φαινόμενο που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου προσφυγικού κύματος κυρίως από τη Συρία.

To ChildRescue ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ομώνυμης καινοτόμου εφαρμογής σε Ελλάδα και Βέλγιο και προσκαλεί το κοινό να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό και να συνεισφέρει στον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών. Η εφαρμογή του ChildRescue είναι διαθέσιμη από χθες στην Ελλάδα τόσο στο Google Play Store για τα Android κινητά όσο και στο App Store της Apple για τα iOS κινητά. Για τις 28 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής στο Βέλγιο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ερευνα και Καινοτομία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων, προγραμματιστές, επιστήμονες και κοινωνικοί λειτουργοί από όλη την  Ευρώπη συνεργάζονται για την υλοποίηση της ιδέας που στοχεύει στην παροχή βοήθειας για τις έρευνες των εξαφανισμένων παιδιών και των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Ο πυρήνας της ιδέας αφορά τη μετατροπή των πολιτών –που είναι και χρήστες έξυπνων κινητών– σε πραγματικούς ανιχνευτές και σημαντικούς συντελεστές για τον εντοπισμό και τη διάσωση των εξαφανισμένων παιδιών.

Η εφαρμογή ChildRescue στοχεύει να μειώσει δραστικά τον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της δήλωσης ενός παιδιού ως εξαφανισμένου και του εντοπισμού του και να συμβάλει στην πρόβλεψη και αποτροπή της εξαφάνισης ανήλικων προσφύγων, αυξάνοντας την ακρίβεια και τη διαθεσιμότητα πληροφοριών, δημόσιων και μη. Μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης και του ανοιχτού λογισμικού, οι ειδοποιήσεις που αποστέλλονται στα κινητά των χρηστών είναι στοχευμένες βάσει τοποθεσίας με συσχέτιση τεκμηριωμένων δεδομένων για την πιθανή τοποθεσία του παιδιού σε κίνδυνο.

Κατόπιν πληθώρας ελέγχων και εξέτασης πραγματικών σεναρίων τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ελλάδα, η καινοτόμος αυτή πλατφόρμα είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί ως εφαρμογή σε συσκευές iOS και Android.

Πηγή