Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί επειγόντως για τις «καταστροφικές» συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ)

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει επείγοντα και πρόσθετα μέτρα για να προετοιμαστεί για «καταστροφικές» συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα. 

Από τη δεκαετία του 1980, η υπερθέρμανση στην ηπειρωτική Ευρώπη ήταν περίπου διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η έκθεση απαριθμεί 36 βασικούς κλιματικούς κινδύνους για τα οικοσυστήματα της Ευρώπης, ιδίως στις θάλασσες και στις ακτές. Είκοσι ένας κλιματικοί κίνδυνοι απαιτούν πρόσθετα μέτρα, ενώ οκτώ, απαιτούν ακόμη και επείγουσα δράση.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι ήδη «η νέα  κανονικότητα», εξήγησε η επικεφαλής του ΕΟΠ, Λέενα Ιλα- Μόνονεν.

Ο ΕΟΠ προειδοποιεί ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιδεινώσει ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες, ξηρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες, ακόμη και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, επηρεάζοντας τις συνθήκες διαβίωσης σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η Νότια Ευρώπη κινδυνεύει περισσότερο, καθώς αντιμετωπίζει πυρκαγιές, έλλειψη νερού και υπερβολική ζέστης, που θα έχουν επιπτώσεις στη γεωργία, την εργασία και την υγεία.

Επίπεδες παράκτιες περιοχές απειλούνται επίσης, για παράδειγμα από πλημμύρες, διάβρωση και διείσδυση αλμυρού νερού.

Αλλά και η Βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΕΟΠ, πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για τους κλιματικούς κινδύνους, όπως φάνηκε πρόσφατα από τις πλημμύρες στη Γερμανία και τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία.

πηγή