Ηχητικές ξεναγήσεις στα μεγάλα μουσεία του κόσμου δωρεάν μέσω Smartify

ROBERT NICKELSBERG VIA GETTY IMAGES

Μέχρι το τέλος του 2020.

Το Smartify, γνωστό και ως το «Shazam της τέχνης», είναι η εφαρμογή  που ξεκλειδώνει την ιστορία της τέχνης, αντικαθιστώντας επί της ουσίας τις ξεναγήσεις στα μουσεία: Βάζοντας απλά το κινητό μπροστά από ένα έργο, η εφαρμογή «σκανάρει» την εικόνα, αναγνωρίζοντας την «ταυτότητά» του και παρέχοντας αυτομάτως στον χρήστη όλες τις σχετικές πληροφορίες (μαζί με ενδιαφέρουσες ιστορίες -το πληροφοριακό υλικό έχει ανατεθεί σε ιστορικούς τέχνης και επιμελητές εκθέσεων).

Δημιουργήθηκε το 2017 στη Βρετανία από τέσσερις φίλους, με στόχο να κάνει περισσότερο φιλική και προσβάσιμη την τέχνη στις νέες γενιές. Έκανε την αρχή με τριάντα μουσεία, κυρίως βρετανικά και σήμερα διαθέτει περί τα 2 εκατομμυρια έργα τέχνης, ενώ είναι μακράν η πιο δημοφιλής εφαρμογή στο είδος της. Εκτός των άλλων, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει τα αγαπημένα του έργα και επιπλέον, να απολαύσει μία εντελώς διαφορετική εμπειρία θέασης εμπλουτισμένη μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας.

Εν μέσω πανδημίας και με τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου σε αναστολή λειτουργίας, το Smartify προσφέρει δωρεάν μέχρι το τέλος του 2020 όλες τις ηχητικές ξεναγήσεις του.

«Σε εποχές όπως αυτή, στις πραγματικά περίεργες στιγμές που ζούμε, οι άνθρωποι αναζητούν στην τέχνη και τη μουσική, στον πολιτισμό εν γένει, έμπνευση και παρηγοριά… μία αίσθηση κανονικότητας», λέει η Άννα Λόου, μία εκ των δημιουργών της εφμαρμογής, καθώς μουσεία προσθέτουν λόγω συγκυρίας ηχητικές και οπτικές περιηγήσεις σε εκθέσεις που δεν πρόλαβε να επισκεφθεί το κοινό. Το Μουσείο του Λονδίνου πρόκειται σύντομα να προσθέσει μια ηχητική περιήγηση στην έκθεση «The Clash: London Calling». .

Στο Smartify, μαζί με όλα τα μεγάλα μουσεία, από το Λούβρο και το Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, το Γκέτι του Λος Άντζελες, την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, περιλαμβάνεται και το δικό μας, ΕΜΣΤ. Ένα διαφορετικό ταξίδι εξερεύνησης στον καιρό του εγκλεισμού από την Ευρώπη στις ΗΠΑ και από το Ιράν, την Αίγυπτο και τη Σιγκαπούρη.

Με πληροφορίες από Guardia

Πηγή