Καρυοθραύστης: 6+1 ιστορίες για την ξύλινη κούκλα-σύμβολο των Χριστουγέννων

Καρυοθραύστης, φωτογραφία EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ο Καρυοθραύστης είναι από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες.

Καρυοθραύστης, ο ήρωας των Χριστουγέννων

Το παραμύθι με ήρωα τον στρατιώτη-κούκλα «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του γερμανού Ε. Τ. Α Χόφμαν έγινε ευρέως γνωστό από τη διασκευή του Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά.

καρυοθραύστης

Η πατρίδα του ξύλινου Καρυοθραύστη είναι το Ερτσγκεμπίργκε στα σύνορα Γερμανίας-Τσεχίας, φωτογραφία shutterstock

Η μικρή Κλάρα ξυπνά την παραμονή των Χριστουγέννων και βλέπει τον Καρυοθραύστη, το δώρο της, να ζωντανεύει μαζί με όλα τα παιχνίδια γύρω από το δέντρο, αυτή η ιστορία με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι έμελλε να στιγματίσει τα χριστούγεννά μας. Πώς όμως αυτή η ξύλινη κούκλα έγινε σύμβολο των Χριστουγέννων.

Καρυοθραύστης, το διάσημο μπαλέτο

Το διάσημο παραμύθι ενέπνευσε το 1892 τον Τσαϊκόφκσι να γράψει τη μουσική για το μπαλέτο «Καρυοθραύστης». Μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά θεάματα του κλασικού ρεπερτορίου σε όλο τον κόσμο, παράσταση που παίζεται ξανά και ξανά από τα μπαλέτα του κόσμου και παρουσιάζεται αυτά τα Χριστούγεννα και στην Αθήνα.

Ο Καρυοθραύστης στα παραμύθια των αδελφών Γκριμ

Το 1835 ο γηραιότερος αδελφός Γκριμ έγραφε στη «Γερμανική Μυθολογία» του για τη συμβολική σημασία του Καρυοθραύστη. Για τον Γιάκομπ Γκριμ ο Καρυοθραύστης είναι σύμβολο δύναμης, φέρνει τύχη και προστατεύει το σπίτι στο οποίο βρίσκεται από τα κακά πνεύματα.

Ακόμα μία εκδοχή του Καρυοθραύστη

Το 1851 κυκλοφόρησε στη Γερμανία και μια άλλη εκδοχή του Καρυοθραύστη. Αυτή τη φορά από τον Χάινριχ Χόφμαν, συγγραφέα παιδικών παραμυθιών, ο οποίος εμπνεύστηκε φυσικά από το πρωτόλειο έργο του E. T. A Xόφμαν.
Ο τίτλος του παραμυθιού αυτού ήταν «O βασιλιάς Καρυοθραύστης και ο φτωχός Ράινχολντ».

Ο «πατέρας» του ξύλινου Καρυοθραύστη

Οπως αναφέρει η DW εμπνευσμένος από το ομώνυμο παραμύθι ο ξυλουργός Φρίντριχ Βίλχελμ Φίχτνερ σχεδίασε την πρώτη, παραδοσιακή φιγούρα του Καρυοθραύστη το 1870. Αμέσως έγινε ανάρπαστη στην αγορά.
Η οικογένειά Φίχτνερ συνέχισε την παράδοση. Σήμερα η όγδοη πλέον γενιά ακολουθεί ακόμη τα χνάρια του «πατέρα» του ξύλινου Καρυοθραύστη.

καρυοθραύστης

Η μαζική παραγωγή του ξύλινου Καρυοθραύστη ξεκίνησε προς το τέλος του δεκάτου ενάτου αιώνα, φωτογραφία shutterstock

Η πατρίδα του Καρυοθραύστη

Η πατρίδα του ξύλινου Καρυοθραύστη είναι το Ερτσγκεμπίργκε στα σύνορα Γερμανίας-Τσεχίας. Εκεί οι χωρικοί ζούσαν παλιά από τη γεωργία και την υλοτομία. Έτσι καλλιέργησαν και την ξυλουργική τέχνη. Τα ξύλινα, χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια της περιοχής είναι μέχρι σήμερα περιζήτητα.

Πού συναντάμε Καρυοθραύστες

Η μαζική παραγωγή του ξύλινου Καρυοθραύστη ξεκίνησε προς το τέλος του δεκάτου ενάτου αιώνα. Αντίστοιχες ξύλινες φιγούρες συναντάμε και στην ελβετική παράδοση, όπως ο ξύλινος ιππότης αλλά σε και πιο σύγχρονες εκδοχές πχ. στις ΗΠΑ, όπως ο αμερικανός στρατιώτης.

Από την παράδοση στον φουτουρισμό

Σήμερα η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία που παράγει μαζικά Καρυοθραύστες είναι η Steinbach από το Ανόβερο. Η εταιρεία γνώρισε άνοδο αμέσως μετά τον πόλεμο, όταν αμερικανοί στρατιώτες ήθελαν έναν «Καρυοθραύστη» ως αναμνηστικό από τη θητεία τους στη Γερμανία.

star wars

Darth Vader, η εκδοχή του Καρυοθραύστη από το Star Wars

Σήμερα η Steinbach έχει εξελίξει τη γκάμα της με 350 παραλλαγές. Μια από αυτές είναι ο Darth Vader από τον Πόλεμο των Άστρων.

Πηγή