Νέες κατασκηνώσεις για την προώθηση του φυσιολατρικού τουρισμού στα Ιωάννινα

Τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ενίσχυσης και προώθησης του φυσιολατρικού τουρισμού μέσα από τη δημιουργία κατασκηνωτικών υποδομών – CAMP NET στο πλαίσιο του Interreg IPA-CBC Ελλάδα –Αλβανία 2014-2020 ενέκρινε ο Δήμος Πωγωνίου.

Κύριος στόχος του εν λόγω έργου είναι η δημιουργία ενός δικτύου εγκαταστάσεων, δράσεων και διαδρομών, προκειμένου να προωθηθεί ο φυσιολατρικός τουρισμός στη διασυνοριακή περιοχή.

Οι κατασκηνωτές είναι μια κατηγορία επισκεπτών βασισμένη στη φύση, γεγονός πολύ σημαντικό για τη διασυνοριακή περιοχή, καθώς διαθέτει ένα πλούσιο τοπίο και συνδυάζει μια μεγάλη ποικιλία φυσικών πόρων.

Ενώ ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την ανάπτυξη των οικονομιών των δύο χωρών, το μοναδικό φυσικό τουριστικό προϊόν που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας και της Αλβανίας, δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως.

Ταυτόχρονα, οι κατασκηνωτές και κυρίως οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, αποτελούν μια σημαντική τουριστική τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2018 υπάρχουν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια ταξινομημένα οχήματα αναψυχής, δηλαδή campervans , motorhomes και τουριστικά τροχόσπιτα στην Ευρώπη, ενώ το τελευταίο έτος περίπου 20.000 campervans επισκέφτηκαν την Ελλάδα.

Προς τούτο,  γενικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός ειδικού τουριστικού προορισμού για επιβάτες και ταξιδιώτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από ένα δίκτυο εξοπλισμένων υποδομών και εγκαταστάσεων και μπορούν να δημιουργήσουν μια σημαντική ευκαιρία για τουριστική ανάπτυξη, θέτοντας την περιοχή στον χάρτη των οργανωμένων περιηγήσεων και τουριστικών διαδρομών.

Το σχέδιο φιλοδοξεί να καλύψει την έλλειψη οργανωμένων εγκαταστάσεων, οι οποίοι με επενδύσεις μικρής κλίμακας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τουριστικές αφίξεις στην περιοχή και να ενισχύσουν τον φυσιολατρικό τουρισμό, μέσα από μια ομάδα προτεινόμενων δράσεων και δραστηριοτήτων. Σε συνδυασμό με προηγούμενα και τρέχοντα έργα και δράσεις που αφορούν πολλούς τύπους τουρισμού, θα μπορούσε να προωθηθεί και ενισχυθεί το πλήρες φάσμα της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και να αξιοποιηθεί το τουριστικό της προϊόν. Στη λογική αυτή, η πρόταση CampNet για το Δήμο Πωγωνίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις κάτωθι δράσεις:

-Ένα πλήρως εξοπλισμένο camperstop, με παροχές ρεύματος, ύδρευσης, έξυπνου φωτισμού, διαχείριση απορριμμάτων, wifi και άλλες διευκολύνσεις.

-Διαμόρφωση ενός χώρου με βασικά χαρακτηριστικά για στάση ή στάθμευση όπως περίφραξη, φωτισμό και τραπεζόπαγκους.

-Μία ή δύο προτεινόμενες περιοχές θέασης για τη φύση.

-Διαμόρφωση της παλαιάς παιδικής κατασκήνωσης του Βασιλικού σε Πάρκο Περιπέτειας για ενήλικες και παιδιά καθώς και σε ελεύθερο χώρο αναψυχής.

-Ψηφιακή εφαρμογή με υλικό για την περιοχή καθώς και με σύστημα διαχείρισης του δικτύου των camperstops που θα δημιουργηθούν.

Ο προϋπολογισμός του ανωτέρω έργου θα ανέλθει σε 710.500 ευρώ περίπου, ενώ η συμμετοχή του Δήμου Πωγωνίου στον προϋπολογισμό του έργου ανέρχεται σε 284.000 ευρώ.

Πηγή