Παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου σε απευθείας σύνδεση με ελεύθερη είσοδο στη Λευκάδα

Από τον Λουκά Καρνή

Η Βουλή των Ελλήνων και το Εθνικό Θέατρο συνεργάζονται με κοινή διάθεση εξωστρέφειας και επιχειρούν να δημιουργήσουν νέους δεσμούς με την ελληνική παραμεθόριο.

Η νέα πρωτοβουλία “Εθνικό Θέατρο απευθείας σε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής” αξιοποιεί έμπρακτα κάθε πρόσφορο δυνατό τεχνολογικό τρόπο, αλλά και κάθε πιθανή συνέργεια ώστε να φέρει σε επαφή με την εμπειρία του θεάτρου κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ακόμη και στις πιο ακριτικές περιοχές της χώρας.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών να παρακολουθήσουν – σε κλειστούς χώρους που επιλέγουν οι Δήμοι – παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου σε απευθείας σύνδεση με τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

Το Σύμφωνο συνεργασίας υπογράφτηκε την Πέμπτη 1/11, στο σαλόνι του Προέδρου της Βουλής, μεταξύ του γενικού γραμματέα της Βουλής, Κώστα Αθανασίου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού.

“Το μότο του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή χρονιά, είναι “Φαντάσου”. Όταν λες “φαντάσου” είναι σαν να προκαλείς το κοινό να φανταστεί τις πιο τρελές ιδέες να γίνονται πραγματικότητα. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το κοινό- ειδικά των παραμεθόριων περιοχών που δεν έχει την ευκαιρία να βρεθεί στο Εθνικό Θέατρο-, μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά τις παραστάσεις του σε ταυτόχρονη μετάδοση σαν να είναι καλεσμένο μας εκείνο το βράδυ. Έτσι μια τρελή ιδέα αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται πραγματικότητα και επιτρέπει στο Εθνικό Θέατρο να δημιουργεί δεσμούς με το κοινό του, όσο μακριά και αν βρίσκεται” ανέφερε ο Λιβαθινός.

Η Βουλή των Ελλήνων και το Εθνικό Θέατρο συνεργάζονται με κοινή διάθεση εξωστρέφειας και επιχειρούν να δημιουργήσουν νέους δεσμούς με την ελληνική παραμεθόριο. Η νέα πρωτοβουλία, Εθνικό Θέατρο απευθείας σε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής, αξιοποιεί έμπρακτα κάθε πρόσφορο δυνατό τεχνολογικό τρόπο, αλλά και κάθε πιθανή συνέργεια ώστε να φέρει σε επαφή με την εμπειρία του θεάτρου κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ακόμη και στις πιο ακριτικές περιοχές της χώρας.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών να παρακολουθήσουν – σε κλειστούς χώρους που επιλέγουν οι Δήμοι – παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου σε απευθείας σύνδεση με τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Λιβαθινός, αν όλα πάνε καλά η πιλοτική αυτή δράση θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, “από τους Παξούς μέχρι το Καστελόριζο, ώστε όλοι οι κάτοικοι να μπορέσουν να μοιραστούν μαζί μας τις παραστάσεις μας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραστάσεις που θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το Εθνικό, θα καταγράφονται ώστε να μπορούν μετά από μερικά χρόνια να προβληθούν από το κανάλι της Βουλής.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Λιβαθινός στο πλαίσιο της συνεργασίας της Βουλής με το Εθνικό Θέατρο δρομολογείται από το κανάλι της Βουλής μια σειρά 16 ωριαίων επεισοδίων για την ιστορία του Εθνικού Θεάτρου.

“Πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα και είναι κάτι που πρέπει να γίνει ώστε η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου να καταγραφεί” σημείωσε ο Λιβαθινός.

Χατζιδάκις, Μαυρίκιος, Πιραντέλο

Η νέα πρωτοβουλία ξεκινάει το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, με την παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου θα προβληθεί σε απευθείας σύνδεση στην Αμοργό, στο Διδυμότειχο, στην Ικαρία, στη Λέρο, στη Λευκάδα, στην Ορεστιάδα και στη Χίο.

Το έργο του νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο σμίγει ξανά με τη μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ Μάνου Χατζιδάκι σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου και τη μουσική διασκευή και ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού.

Ο πολυδιάστατος σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος, γνώστης σε βάθος της περίπτωσης Πιραντέλλο, ξαναφέρνει τον Σικελό δραματουργό στο Εθνικό Θέατρο με μια παράσταση ύμνο στο θέατρο και στους ανθρώπους του.

Ένας θίασος προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλλο Λεονόρα, Αντίο!. Οι σκηνοθετικές εντολές προκαλούν σύγχυση στους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέτη προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται!

Η δύναμη του δημιουργήματος έναντι του δημιουργού είναι ζήτημα ουσιώδες για την τέχνη, αλλά και για τον Λουίτζι Πιραντέλλο. Το έργο, το οποίο συμπληρώνει την τριλογία (Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέαΕρρίκος ο Δ‘, Απόψε αυτοσχεδιάζουμε) του συγγραφέα υπό τη μορφή «θεάτρου μέσα στο θέατρο», πραγματεύεται το πλέον αγαπημένο του θέμα: τη σύγχυση της φαντασίας με την πραγματικότητα.

Ο Λουίτζι Πιραντέλλο, άλλωστε, δεν είναι μόνο ένας καταξιωμένος συγγραφέας, τα έργα του οποίου συνεχίζουν να παίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επίσης ένας σπουδαίος Ευρωπαίος διανοούμενος και εμβριθής πολιτικός στοχαστής.

Πηγή