«Επτανησιακές γλωσσικές «ετερότητες» στη Λευκάδα και τα Κύθηρα»

Η ΙΟΝΙΟΣ Βιβλιοθήκη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ο Όμιλος για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εγκλουβής Λευκάδας, σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα «Επτανησιακές γλωσσικές «ετερότητες» στη Λευκάδα και τα Κύθηρα», τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τις γλωσσικές «ετερότητες» των Επτανήσων με θέματα που έχουν επιλέξει για τη Λευκάδα θα παρουσιάσουν οι:

Παναγιώτης Γ. Κριμπάς, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
«Η Λευκαδίτικη: μια “παρεξηγημένη” επτανησιακή γεωγραφική γλωσσική ποικιλία»

Ηλίας Γεωργάκης – δημοσιογράφος, συγγραφέας
«Οι Μπουρανέλοι, τα Μπρανελίστκα και ο Λευκαδίτικος Πολιτισμός»

Χρυσούλα Σκλαβενίτη, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Ύλης του Ψηφιακού Λεξικού του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματο
«Ψηφιακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος: μια προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης του γλωσσικού θησαυρού της Λευκάδας»

Η πρώτη ενότητα θα κλείσει με το δημοφιλή ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη σε διαδραστικό ρόλο με το κοινό με λέξεις από τη ντοπιολαλιά της Λευκάδας.

Τις γλωσσικές «ετερότητες» των Επτανήσων με θέματα που έχουν επιλέξει για τα Κύθηρα θα παρουσιάσουν οι:

• Γεωργία Κατσούδα, γλωσσολόγος, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών,
«Το ιδίωμα των Κυθήρων και οι γλωσσικοί δεσμοί του με τα Επτάνησα» με παραδείγματα προφορικού κυθηραϊκού λόγου.
Την παρουσίαση θα συνοδέψει ο Κωστής Κοντολέων μαθητής της Β΄Λυκείου στα Κύθηρα, με ένα δείγμα νεότερης τοπικής λογοτεχνίας.

• Γιώργος Κασιμάτης – Δρυμωνιάτης, ποιητής –συγγραφέας
«Η τοπική διάλεκτος στην Κυθηραϊκή Λογοτεχνία»,

και ο Βρεττός Κυπριώτης, Πρόεδρος Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιώς – Αθηνών θα τραγουδήσει ένα ανέκδοτο τραγούδι με παρωνύμια κατοίκων την εποχή της αποκριάς.

Η Ημερίδα θα κλείσει με δεξίωση στο χώρο εκδηλώσεων του κτιρίου, όπου οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις από τη Λευκάδα και τα Κύθηρα. Την εκδήλωση συντονίζει η κα Ελένη Κονοφάου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και Διευθύντρια του Πολιτιστικού Περιοδικού myEptanisa.gr

Η ημερίδα, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκάδας, έχει την ευγενική υποστήριξη του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων και τη χορηγία με τοπικά προϊόντα από τους επιχειρηματίες:

Οινοποιείο ΚΑΡΣΑΝΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ, Καρυά Λευκάδας
Αρτοποιείο ΚΑΛΟΣ, Λυγιά Λευκάδας
Οινοποιείο ΤΡΑΒΑΣΑΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Κομπονάδα Κυθήρων
Παραδοσιακά εδέσματα, Maria΄s sweets & more, Λιβάδι Κυθήρων

Είσοδος ελεύθερη