Πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου -Το βαθύτερο του κόσμου σύμφωνα με το Γκίνες

Ο παραπόταμος του Αώου, Βοϊδομάτης, το διατρέχει, Φωτογραφίες: intimenews ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

To καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τη θάλασσα ωστόσο οι γνώστες επιλέγουν τη γοητεία του βουνού. Μία βόλτα στο ξακουστό φαράγγι του Βίκου στα Γιάννενα είναι μοναδική εμπειρία.

Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness.
Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα.

Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί δημοφιλή διαδρομή περιηγητών. Η περιήγηση για μία έμπειρη ομάδα διαρκεί από 4 ώρες μέχρι 5 ώρες, προσφέροντας θαυμάσιες εικόνες. Από το χωριό Βραδέτο στη θέση Μπελόη, όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική.

Το φαράγγι των Ιωαννίνων είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο GuinnessΤο φαράγγι των Ιωαννίνων είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness

Ο παραπόταμος του Αώου, Βοϊδομάτης, που το διατρέχει, έχει νερό όλες εποχές.

Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί δημοφιλή διαδρομή περιηγητώνΤο Φαράγγι του Βίκου αποτελεί δημοφιλή διαδρομή περιηγητών

4 ώρες πεζοπορίας είναι αρκετές για να δεις τις ομορφιές του 4 ώρες πεζοπορίας είναι αρκετές για να δεις τις ομορφιές του

Η θέα «κόβει» την ανάσαΗ θέα «κόβει» την ανάσα

Δημοφιλής προορισμός των περιηγητών Δημοφιλής προορισμός των περιηγητών

Το φαράγγι δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών.

Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή που έχουν εντοπισθεί, χρονολογήθηκαν στο 40.000 π.Χ.. Η χλωρίδα που συναντάται στην περιοχή του φαραγγιού είναι ιδιαίτερα μεγάλης ποικιλίας. Χαρακτηριστικά, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς, τους λεγόμενους «βικογιατρούς», για θεραπευτικούς σκοπούς.

Οπως αναφέρει το wikipedia στην περιοχή του φαραγγιού απαγορεύεται αυστηρά κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει σχέση με κτηνοτροφία και φυσικά η υλοτομία.


Πηγή