Μέθοδος «Tomatis»: Ο σύμμαχος των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και των καλλιτεχνών

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε από τον Γάλλο γιατρό Alfred Τomatis και εφαρμόζεται μέσω μιας ειδικής συσκευής που διεγείρει τον εγκέφαλο και ρυθμίζει τον τρόπο που ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου

Άκουσα πρώτη φορά για το Tomatis πριν από τρία χρόνια, όταν μια φίλη, ανησυχώντας για την κόρη της που είχε δυσλεξία, ακολούθησε πρόγραμμα της μεθόδου Tomatis και, ενθουσιασμένη, μιλούσε για τα αποτελέσματα.

Η κόρη της, χαρισματικό παιδί, τα καταφέρνει πλέον περίφημα και έμαθε να διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο τις δυσκολίες της. Τεράστια η αλλαγή, είχαν εντυπωσιαστεί οι πάντες μαζί της.

Ακούω ξανά για το Tomatis πριν από λίγους μήνες, μαθαίνοντας ότι μια Ελληνίδα πηγαινοέρχεται στο εξωτερικό και κάνει Tomatis στη σπουδαιότερη φωνή του πλανήτη.

Κάπως έτσι συνάντησα την κ. Άννα Μαλισιόβα, θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis, φιλόλογο/ειδική παιδαγωγό ή, αλλιώς, το κορίτσι πίσω από τις σπουδαιότερες φωνές που ακούς.

Η μέθοδος Tomatis είναι ιδανική για όσους προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις, ενισχύει την αντιληπτικότητα, την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και το άτομο αποκτά μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη και στον λόγο.

— Τι μουσική ακούτε;

Τα πάντα. Επηρεάζομαι ωστόσο από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι. Αυτή την περίοδο ξεχωρίζω τη συνεργασία μου με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, που είναι σπουδαίος μουσικός. Ακούω συνέχεια την καινούργια, υπέροχη δισκογραφική του δουλειά. Επίσης τη φωνάρα Adele.

Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα άρθρωσης, δυσκολίες συγκέντρωσης και κατανόησης, φωνητικά προβλήματα σε επαγγελματίες είναι μερικά από τα προβλήματα στα οποία βρίσκει αποτελεσματική λύση η ηχοθεραπευτική μέθοδος Tomatis, πρωτοπόρος στον τομέα της νευροεπιστήμης. «Τα αυτιά μας δεν είναι μόνο για να ακούμε, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Αυτή είναι η μία, προφανής λειτουργία τους. Το αυτί, εκτός από την παθητική ακοή, ευθύνεται για τη λειτουργία της ισορροπίας (περιοχή αιθουσαίου), ελέγχει τις κινήσεις, τον συντονισμό και τον ρυθμό μας. Επίσης, είναι η κύρια δίοδος πληροφοριών προς τον εγκέφαλο.

Άννα Μαλισιόβα, θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis

Ένας άνθρωπος μπορεί να ακούει καλά, αλλά να μην επεξεργάζεται σωστά και με την ανάλογη ταχύτητα όσα ακούει.

Έτσι, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για πολλή ώρα σε κάτι, διακόπτει τους άλλους όταν μιλούν και παρερμηνεύει τα λόγια τους.

Ρωτάει συχνά “τι είπες;”, ενώ πιο πριν έχει ακούσει αυτό που έχει ειπωθεί και έχει θέματα μνήμης. Αυτά είναι μερικά συμπτώματα» μας εξηγεί η κ. Μαλισιόβα.

«Η μέθοδος είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε από τον Γάλλο γιατρό Alfred Τomatis και εφαρμόζεται μέσω μιας ειδικής συσκευής που διεγείρει τον εγκέφαλο και ρυθμίζει τον τρόπο που ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου.

Εκπαιδεύει το αυτί του ατόμου να μεταβιβάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το μήνυμα στον εγκέφαλο.

Είναι ιδανική για όσους προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις, ενισχύει την αντιληπτικότητα, την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και το άτομο αποκτά μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη και στον λόγο.

Επιπλέον, έχει θεαματικά αποτελέσματα σε όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά τους, βελτιώνοντας ένταση, άρθρωση και ηχόχρωμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς βοηθάει όλους τους ανθρώπους να φτάσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους».

Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ.

Πηγή